Odlomak

Uvod
Listerioza je akutno infektivno oboljenje sa klinickim sinodromima meningitisa,sepse ili intrauterine infekcije ploda,koje izaziva Listeria monocytogenes. Karakteristike:temperatura rasta 1-45°C (30-37°C),pH je obicno 5-9.6 (6-8 optimum),Aw>0.95,ali moze da se razmnozava i pri Aw<0.90,raste pri 10%NaCl. Znacaj oboljenja:Ovo oboljenje se kod nas dosta retko dijagnostikuje.To ne znaci da ga nema ili da ga nece biti,pogotovu sto ono prati imunodeficijentna stanja koja su sve cesca.

 
Istorijat
Listerioza verovatno odavno prati coveka,ali je njen izazivac Listeria monocytogenes poznata tek od 1941. god. (Hulphers) i 1924. god. (Murray,Webb),sto je omogucavalo dalje proucavanje ovog oboljenja.

 
Etiologija i epidemiologija
Listeriozu izaziva Listeria monocytogenes.To je gram-pozitivni bacil sa peritrihijama.Raste na obicnim hranilistima i na krvnom agaru,gde se oko kolonije javlja beta-hemoliza.
Listeria monocytogenes je ubikvitarna.Nalazi se u spoljnoj sredini i to na povrsini zemlje,povrcu i povrsinskim vodama,pa i u fecesu coveka i zivotinja.Misli se da je listerioza oralna infekcija.Prenosi se uglavnom preko zagadjene hrane,ukljucujuci namirnice i povrce koje je bilo zamrznuto.Izgleda da covek nije mnogo osetljiv na Listriju monocytogenes,sudeci po cinjenici da je ona vrlo rasprostranjena,a da je broj oboljenja relativno mali.
Prenosenje listerioze sa obolelog coveka i zivotinje je vrlo retko.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese