Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio studenti.rs 19. maj 2020. Prijavi dokument
Začinsko i lekovito bilje obuhvata biljke koje se koriste za konkretne svrhe zbog svojih kulinarskih, medicinskih, aromatičnih i ukrasnih svojstava. Danas se koristi oko 10.000 vrsta biljaka i posvećuje im se velika pažnja upravo u cilju pronalaženja boljih lekova koji bi po organizam čoveka bili što je moguće manje štetni.Mnoge farmakopeje u svetu koriste biljke za dobijanje lekova (u Rusiji se oko 170 vrsta biljaka koristi u te svrhe) jer su bogate sadržajem alkaloida, glikozida, smole, etarskih ulja i dr. Nauka koja se bavi izučavanjem lekovitog bilja, odnosno drogama biološkog porekla naziva se farmakognozija.Jednogodišnje, dvogodišnje, lukovičaste i žbunaste biljke, penjačice i drveće – sve biljke mogu da imaju začinska i lekovita svojstva a u većini slučajeva upotrebljavaju se listovi, ali i drugi biljni delovi kao što su koren, cvet, seme, plod a retko i kora drveta.Neke vrste začinskog i lekovitog bilja otrovne su za konzumiranje, te je zbog toga pre njihove konzumacije potrebno proveriti da li su dozvoljene za ljudsku i životinjsku upotrebu.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.