Odlomak

Začinsko i lekovito bilje obuhvata biljke koje se koriste za konkretne svrhe zbog svojih kulinarskih, medicinskih, aromatičnih i ukrasnih svojstava. Danas se koristi oko 10.000 vrsta biljaka i posvećuje im se velika pažnja upravo u cilju pronalaženja boljih lekova koji bi po organizam čoveka bili što je moguće manje štetni.Mnoge farmakopeje u svetu koriste biljke za dobijanje lekova (u Rusiji se oko 170 vrsta biljaka koristi u te svrhe) jer su bogate sadržajem alkaloida, glikozida, smole, etarskih ulja i dr. Nauka koja se bavi izučavanjem lekovitog bilja, odnosno drogama biološkog porekla naziva se farmakognozija.Jednogodišnje, dvogodišnje, lukovičaste i žbunaste biljke, penjačice i drveće – sve biljke mogu da imaju začinska i lekovita svojstva a u većini slučajeva upotrebljavaju se listovi, ali i drugi biljni delovi kao što su koren, cvet, seme, plod a retko i kora drveta.Neke vrste začinskog i lekovitog bilja otrovne su za konzumiranje, te je zbog toga pre njihove konzumacije potrebno proveriti da li su dozvoljene za ljudsku i životinjsku upotrebu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari