studenti
Mesto za uspešne studente

Obnovljivi izvori energije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Energija. Ne može se stvoriti ni uništiti. Može samo preći iz jednog oblika u drugi. Svaki fizički sistem poseduje energiju u izvesnoj količini. Količina energije sistema nije apsolutna vrednost već relativna u odnosu na referentno stanje ili referentni nivo. Sam pojam toplote je zapravo prelaz energije sa tela na višoj temperaturi, na telo niže temperature. Od ukupne toplote u zatvorenom sistemu, samo se jedan deo transformiše u rad.Drugi deo se troši na povećanju njegove unutrašnje energije. Nije moguće ostvariti kružni proces čiji bi rezultat bio odvođenje toplote od jednog toplotnog izvora ikontinualno dobijanje ekvivalentne količine rada; Odnosno, promena entropije kod svih nepovratnih procesa je uvek veća od 0. Dakle, u svim procesima, uvek ćemo imati gubitak.
Obnovljiva energija je energija stvorena iz prirodnih izvora, poput sunčeve svetlosti, vetra, kiše, valova i geotermalne toplote koji su obnovljivi (prirodno iznova punjivi). Tehnologije obnovljivih izvora energije uključuju sunčevu energiju, snagu vetra, hidroenergiju, energiju biomase i biogoriva. Gotovo sva obnovljiva energija dolazi od Sunca.
-Istorija solarne energije-
Solarna energija je energija sunčevog zračenja koju primećujemo u obliku svetla i toplote kojom nas naša zvezda svakodnevno obasipa. Sunce je najveći izvor energije na Zemlji. Sem neposrednog zračenja koje greje Zemljinu površinu i stvara klimatske uslove u svim pojasevima, ovo zračenje je odgovorno i za stalno obnavljanje energije vetra, morskih struja, talasa, vodnih tokova i termalnog gradijenta u okeanima. Postupkom fotosinteze se sunčeva energija pretvara u biljnu masu koja na taj način postaje pretvorena energija u celulozu ili drugi oblik ugljenih hidrata. Energija koja potiče iz posrednog i neposrednog sunčevog zračenja se smatra obnovljivim izvorom energije jer se njenim korišćenjem ne remeti značajno ravnoteža toka materije i energije u prirodi.
Najjednostavniji način je sakupljanje toplotne energije, pomoću solarnih kolektora koji daju toplu vodu ili topao vazduh koji se mogu koristiti za grejanje tople vode za domaćinstvo, bazene, radijatore ili podno grejanje. Još u vreme antičkih Grka je pisac Ksenofont opisao kako se pametnim građenjem može iskoristiti sunčeva energija za grejanje kuća zimi. Danas se u zgradama toplotna energija Sunca koristi pasivnim i aktivnim zahvatom korišćenjem arhitektonskih i građevinskih tehnika.
Napredni način je neposredna proizvodnja električne energije fotonaponskim ćelijama. Ovaj način podrazumeva da se postavljanjem panela poluprovodničkih osobina i izlaganjem sunčevom zračenju neposredno dobija električni napon odnosno električna energija.
Solarna energetika seže još u daleku prošlost. Toliko dug period u istraživanju i primeni solarne energije u ljudskom društvu ostavio je mnoga rešenja na kojima se bazira današnji pogled eksploatacije zračenja Sunca, dok su na žalost, mnoga i izgubljena.
Ljudska vrsta je oduvek težila ka tome da se razvija i napreduje. Od nastanka do danas. Takva nam je priroda. Težimo ka savršenstvu, iako smo svesni da ga nikada nećemo moći dosegnuti.
Konkretno govoreći, u polju energetike, razvoj je krenuo otkrićem vatre. Tu smo se prvi put susreli sa pojmom toplote. Kroz dalji tok istorije, nije bilo civilizacija koja u nekom smislu nije poštovala (obožavala) energiju. Oduvek smo bili svesni da je Sunce to koje nam daje toplotu i da je izuzetno važno. Ne zna se tačno kada smo krenuli da primenjujemo prirodu oko nas (sunce, vetar, vodu itd.). Drevne civilizacije poput Omleka i Maja, pored obožavanja boga sunca, imali su izuzetno znanje o astronomiji. Otuda i prvi kaledari i računanje vremena. Pored ovoga, ostali su čuveni i njihovi veštački rezervoari vode, u periodu suše, kao i izuzetno razvijen sistem za navodnjavanje.
Rimljani su takođe vodili računa o solarnim principima u građenju. Jedan od značjanijih njihovih inovacionih rešenja u pogledu korišćenja sunčeve energije jesu kupatila. Ona nisu imala južnu orjentaciju, već su bila orijentisana ka zapadu kako bi se iskoristilo sunce u večernjim satima, kada su kupatila i bila korišćena. Prednja fasada je bila od stakla koje je propuštalo sunčevo zračenje u unutrašnjost. Peščani pod je imao funkciju skladišćenja toplote. Rimska kupatila su bila poznata po toploti unutrašnjih prostorija.
U doba kolonizacije, u kolonijalnoj Engleskoj, britanski doseljenici su promenili koncept tradicionalne kuće i prilagodili je oštroj i ponekad veoma toploj klimi novog prebivališta. Gradili su kuće sa visokim redukovanim zatvaranjem zastora noću.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.