studenti
Mesto za uspešne studente

Funkcionalna dijagnostika u sportu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

„Svako jutro u Africi probudi se gazela.
Ona zna da mora trčati brže od najbržeg lava ili će poginuti.
Svako jutro u Africi probudi se lav.
On zna da mora trčati brže od najsporije gazele ili će umrijeti od gladi.
Nije bitno jeste li lav ili gazela.
Kada sunce izađe najbolje Vam je da počnete trčati!“
Maurice Green (atletičar)

Pojmovi dijagnostika i dijagnosticiranje na prvi se pogled povezuju isključivo s područjem medicine, oni svoj značaj i primjenu pronalaze i u drugim područjima ljudskog djelovanja.

Dijagnostika (dijagnoza, grč. διαγνοσισ) predstavlja proces koji vodi do dijagnosticiranja bolesti; pravilno postavljanje dijagnoze predstavlja osnovu za dobro liječenje. U procesu postavljanja dijagnoze liječnik se rukovodi simptomima i znacima bolesti. Simptomi bolesti predstavljaju tegobe koje bolesnik sam osjeća, dok znakove bolesti liječnik uočava na pacijentu.
Dijagnoza i dijagnosticiranje pojmovi su koji se najčešće vežu uz područje medicine i odnose se na određivanje prirode ispitivane bolesti razlikujući jednu bolest od druge, najčešće na temelju određenih kriterija, simptoma, znakova, laboratorijskih nalaza (Padovan, 1992). Drugim riječima, ona podrazumijeva situaciju u kojoj je narušeno zdravlje odnosno prisutna je nekakva bolest, a potrebno je na temelju određenih simptoma (pokazatelja) utvrditi o kojoj se bolesti radi. Proces dijagnostike sastoji se od dijagnostičkih metoda, a to su anamneza, inspekcija, palpacija, auskultacija i ostale dijagnostičke metode.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.