studenti
Mesto za uspešne studente

Greške nastavnika pri ocenjivanju

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Osnovni dokimološki pojmovi

Ocenjivanje – postupak kojim se, prema utvrđenim propisima, prati vasptno-obrazovni rad učenika i razvoj učenika i određuje nivo koji je učenik postigao. Postoji više vrsta ocenjvanja:
Numeričko – Odnosi se na izražavanje suda nastavnika u vidu broja, odnosno skale koje se kreću od 1 do 5, odnosno od 1 do 10, ili se pak, ovi sudovi o napredovanju i nivou usvojenosti sadržaja izražavaju u vidu procenata ili rangova.
Slovno – Najčešće se zasniva na trostepenoj skali (A,B,C) i znači procenu nivoa ostvarenosti programskih zadataka.
Pisano – Najčešće u vidu ocena „zdovoljava“, „ističe se“, „ne zadovoljava“ i sl. formalne zamene za brojeve. (Gojkov,1997)

Ocena – sredstvo registrovanja uspeha učenika i obično se podrazumeva pod pojmom školske ocene, koja ima višestruke funkcije: izažavanje suda nastavnika o napredovanju i postignućima učenika, dakle, obaveštavanju učenika i roditelja o postignutom uspehu; osnova za prevođenje učenika u naredni razred ili stepen obrazovanja; motivacija učenika za veća zalaganja; pokazatelj posebnih sposobnosti i daju osnovu za izbor zanimanja; informišu o efikasnosti školskog rada.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.