studenti
Mesto za uspešne studente

Nastava Matematike u kombinovanom odjeljenju

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Rad u kombinovanom odjeljenju zahtijeva veliku spremnost i snalažljivost nastavnika u organizaciji rada da bi nastavno vrijeme za sve učenike bilo potpuno iskorišteno.
Bitno je da u svakom trenutku budu svi učenici angažovani, da samostalan rad jednog razreda omogućuje nastavniku direktan rad s drugim razredima, da se ravnomjerno izmjenjuje po razredima direktan i samostalan rad, da se postiže maksimalna efikasnost direktnog i indirektnog rada, da se iskoriste olakšice gdje je to moguće, a da se pri tom respektuju specifične razlike nastavnog plana i programa po razredima.
Rad u kombinovanom odjeljenju je teži od rada u jednorazrednim (″čistim″) odjeljenjima zbog niza organizacionih i pedagoško – metodičkih specifičnosti. Međutim, to ne treba da bude prepreka. Nastavnici treba da se kontinuirano usavršavaju, da se trude da nastava bude što zanimljivija i efikasnija, da učenike osposobe za samostalan rad, jer su učenici najbolji pokazatelji kvaliteta nastave.
Radna angažovanost i raspoloženje, a samim tim i pažnja biće veća ako učenici uvide praktični značaj i potrebu rješavanja određenog zadatka za njih same.
Nastavnici su uglavnom prinuđeni da samo formalno ostvaruju ono što se od njih traži i očekuje. Zato se odlučuju za “oprobane” metode i oblike rada u organizaciji nastavnog procesa, jer nema ni teorijskih rasprava ni naučno provjerenih putokaza prema kojima bi se, u radu u kombinovanom odjeljenju, mogli orjentisati. Stoga je njegov rad teži i specifičniji nego onih nastavnika koji rade u „čistim” odjeljenjima.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.