Odlomak

UVOD
Neposredno prije ustajanja pali se sustav za grijanje vode, pristavlja se voda za kavu. Po odlasku iz kuće isključuju se svjetla, gase kućanski aparati, uključuje sigurnosni sustav. Pri povratku jednim telefonskim pozivom s mobitela uključujemo grijanje ili hlađenje prostorija, hladnjak nam dojavljuje stanje namirnica. Prolaskom kroz sobe svijetla se sama uključuju, svira unaprijed odabrana glazba, stvara željeni ugođaj. Odlaskom na spavanje sustav automatski smanjuje grijanje, isključuje sva svijetla i zaključava ulazna vrata…

San ili stvarnost?

Ideja pametne kuće postoji već više desetljeća, a proizašla je iz modernog načina života kojem je glavna karakteristika preokupacija na poslovnom planu i neuredan i neorganiziran privatni život. S obzirom da u bližoj budućnosti nema naznaka bilo kakvih promjena što se toga tiče, ideja pametne kuće bi osigurala udobniji privatni život i tako dala više prostora i vremena za kreativniji poslovni. Udobniji privatni život podrazumijeva racionalno korištenje slobodnog vremena, uštedu energenata kojima zbog sve manje raspoloživosti cijena na tržištu raste. Zapravo, na prvom mjestu podrazumijeva se da je udobniji život sigurniji život i često je to najveća ograda spram inovacija. Naravno da bi sustav koji osigurava ove zahtjeve trebao biti jednostavan za korištenje, pouzdan u radu i ekonomičan.
Kao i uvijek implementacija ideje je morala pričekati odgovarajuča tehnička rješenja koja su s vremenom postajala sve bolja, a mogućnosti automatizacije različitih procesa u kućanstvima sve veća. S pojavom jeftine proizvodnje procesora i PC računala, mogućnosti automatizacije tih procesa postaju gotovo neograničene.
S druge strane postavlja se pitanje da li nam odgovara da nam život u tolikoj mjeri ovisi o tehnologiji, koliko su ovakvi sustavi ranjivi i možda najvažnije “gdje je nestao čovjek ?”

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese