studenti
Mesto za uspešne studente

Čas ritmike kao efektivno sredstvo za pravilno i skladno telo dece

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Predškolski period predstavlja izuzetno dinamičan period rasta i razvoja svakog čoveka. Od rođenja pa do sedma godine smenjuju se faze intenzivnog dobijanja na telesnoj masi sa periodima izduživanja. Rast i razvoj deteta su složeni procesi koji teku u kontinuitetu i dinamički se odvijaju u pravilnom nizu koji je karakterističan i približno isti za svako dete.
Rast predstavlja povećanje broja ćelija tkiva, organa, delova tela i organizma u celini. Fizički razvoj predstavlja usložnjavanje različitih bioloških procesa, koji su uočljivi kroz promene telesne visine, telesne mase, držalja tela, obim i oblik pojedinihdelova tela, taloženje masti itd.; tj. morfološke promene u građi tela. Fiziči razvoj je uočljiv i kroz fiziološke promene u funkcionisanju različitih organskih sistema – kardiovaskularnog, respiratornog, centralno nervnog, sistema organa za izlučivanje i probavu, kroz mehanizam termoregulacije i dr. Takođe je vidljiv i kroz usložnjavanje motoričkih sposobnosti : snage, gipkosti, brzine, izdržljivosti, koordinacije pokreta itd. ovi procesi su uslovljeni različitim egzogenim i endogenim faktorima. Opšti razvoj rezultat je uzajamnog delovanja svih faktora. Iako su ovi procesi genetski determinisani moguće je delovati na njih kroz pravilnu ishranu, adekvatne fizičke aktivnosti i higijenske uslove. Pošto je ovaj period izuzetno osetljiv i od presudnog značaja za dalji rast i razvoj i zdravlje budućeg čoveka, neophodno je, poštujući uzrasnu dinamiku i teorijsko – metodička pravila, organizovati svakodnevno telesno vežbanje u vrtiću i formirati kod dece svest o njegovom značaju za očuvanje i jačanje zdravlja.
Fizičke aktivnosti doprinose, pored fizičkog razvoja, i intelektualnom i emocionalnom razvoju, tj. celokupnom razvoju deteta.
Jedan od vidova telesnog vežbanja, koji je moguće na adekvatan način primeniti u predškolskom periodu je ritmika ili ritmička gimnastika, umetnička gimnastika, kako je zovu zbog toga što je praćena muzikom i što koristi elemente plesa i plesnih koreografija.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.