studenti
Mesto za uspešne studente

Kako izabrati igračku

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Deset tačaka koje mogu pomoći pri odabiru igračke za dijete

1.1 Uzrast djeteta

Igračke trebamo kupovati prema djetetovom uzrastu. Djetetu koje ne hoda ne kupujemo bicikl, kao što predškolcu ne kupujemo zvečke. U tu svrhu, na pakovanju igračaka je posebna oznaka koja nam govori za koji uzrast djeteta je igračka primjerena.

1.2 Interes
Djeca brzo počinju pokazivati zanimanje za određenu vrstu igračaka. Iako većina djece uživa u slaganju kockica, neka djeca ipak više vole igru s lutkama ili automobilima. Ako dijete zanima samo jedna vrsta igračaka, ipak mu nemojte kupovati isključivo samo te igračke, jer djeca trebaju različitost. Možda uz novu igračku dijete shvati da je zainteresovano i za nešto drugo.

1.3 Stepen razvoja
Bez obzira na to kakve igračke imaju njegovi vršnjaci, ne smijemo insistirati na igranju s igračkama za koje dijete možda nije spremno ili ne pokazuje interes. Neke djevojčice sa tri godine već znaju upotrebljavati stroj za pletenje, dok neke uživaju u igri kuhinje.

1.4 Izazov
Igračka treba biti odabrana tako da djetetu predstavlja izazov i da se treba malo potruditi. Malo dijete uči u ruke primiti pametnog psića, dok je četverogodišnjacima izazov kako sastaviti vulkan ili kako izraditi narukvicu za mamu.

1.5 Znanje
Svaka igračka može obogatiti djetetovo znanje. Lopta je recimo sasvim jednostavna, ali je možda oslikana raznovrsnim motivima. Različita radna vozila predstavljaju različita zanimanja, kamioni s raznim funkcijama naučit će dijete nekim osnovama fizike. Muzičke igračke i sve one koji potiču dijete da se kreće, odlične su do prve godine starosti.

1.6 Sigurnost
Svaka igračka za djecu mora biti 100% sigurna. Za sigurnost igračke brinemo i tako da ne kupujemo igračku koja nije prikladna za djetetov uzrast. Primjerene igračke moraju biti dovoljno čvrste, bez oštrih rubova i ćoškova, dobro ušivenih šavova kroz koje ne može ispustiti sadržaj i niti čestice koje mogu naškoditi djetetu.

1.7 Kreativnost
Djeci brzo može dosaditi igračka koja nema veći potencijal za igru. Najbolje su igračke koje se mogu koristiti u igri na više načina te kombinovati s drugim igračkama. To su na primjer kocke, puzzle, vozila s dodatnom opremom, lutke s kolicima i drugim dodacima.

1.8 Čistoća
Igračka treba biti jednostavna za održavanje. Treba se moći lako brisati i/ili oprati; kako se na njoj ne bi nakupile nečistoće koje pogoduju stvaranju bakterija, klica i grinja.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.