studenti
Mesto za uspešne studente

Plišana pedagogije u školi i porodici

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Pitanje vaspitanja je najuže vezano za porodicu i školu, kad kažem porodicu mislim i na školu, kad kažem škola mislim i na porodicu.
U ovoj temi će biti malo riječi o obrazovanju.
Pitanje, porodičnog vaspitanja, školskog vaspitanja, tj. njihovog pojedinačnog i zajedničkog odnosa prema djeci najosjetljivije je moguće pitanje. Zašto?
Svi smo svjedoci mnogih reformi školstva, promjena u društvu, gdje se uloga škole i porodice mijenjala u odnosu na tzv. Patrijahalno vrijeme koje lagano nestaje.
O metodama vaspitanja u svijetu i kod nas mnogo je pisano. Jedni autori mahom pedagozi, psiholozi, ljekari zadržavaju se na opravdanom kritikovanju konzervativne strane patrijahalnog vaspitanja (A. Kardiner), drugi autori naglašavaju, takođe opravdano, odlučujući značaj vaspitanja dijeteta do navršene pete godine života (Marija Montesori), treći pisci predlažu nove načine boljeg i uspješnijeg budućeg vaspitanja u porodici i školi, uglavnom je to koncept stvaralačkog vaspitanja.
Imao sam čast da kao mlad nastavnik učim i vaspitavam dijecu koja su dolazila iz tradicionalne porodice u pravu tradicionalnu školu. I u kući i u školi primjenjivana su, vidno dva autoritativna vaspitna modela, prinuda i verbalizam.

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.