studenti
Mesto za uspešne studente

Struktura i organizacija osnovnog obrazovanja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koliko je EU odlučna da postane svjetski centar znanja pokazuje i najnovija Europa 2020 strategija u kojoj se posebno ističu ciljevi o smanjenju broja učenika koji prerano napuštaju srednju i osnovnu školu sa 15% na 10% te povećanje postotka visokoobrazovanih u starosnoj grupi od 30 do 34 godine sa 31% na 40%.
Iako EU ne namjerava razviti zajedničku politiku obrazovanja, stručnog obrazovanja i mladih, ona raspolaže brojnim mehanizmima i sredstvima za podsticanje saradnje u tom području. To se prvenstveno odnosi na program za cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme – LLL) koji podsiče mobilnost i međuinstitucionalnu saradnju na svim nivoima obrazovanja u EU i odnosi se na razdoblje od 2007.-2013. godine s budžetom od 6,97 milijardi eura. LLL je zamijenio Socrates, Leonardo da Vinci, e-learning te druge povezane programe koji su istekli krajem 2006.godine. LLL se sada sastoji od četiri sektorska potprograma:
• Comenius – omogućuje saradnju među vrtićima, osnovnim i srednjim školama širom Evrope
• Erasmus – usmjeren je na visokoškolsko obrazovanje
• Leonardo da Vinci – obuhvata stručno obrazovanje i osposobljavanje na svim nivoima obrazovanja (osim za mobilnost u visokom obrazovanju što je obuhvaćeno Erasmus-om)
• Grundtvig – omogućuje saradnju između institucija povezanih sa obrazovanjem odraslih u cijeloj Evropi.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.