Odlomak

Potrebe čoveka za hranom

Hrana je sastavljena od mnogih hranljivih materija, koje su svima potrebne za:
– život,
– rast i razvoj,
– održavanje zdravlja,
– obezbeđivanje energije za rad.
Potrebno je oko 40 hranljivih materija da bi čovek bio zdrav. Osnovne hranljive materije su
vitamini, minerali, aminokiseline iz proteina, proteini, masti i ugljeni hidrati.
Ove materije treba dobiti iz različitih namirnica, jer ne postoji jedna koja sadrži sve potrebne
sastojke.u dovoljnoj meri. Zbog toga je neophodno da ishrana bude raznovrsna.
Svaka vrsta namirnica je dobar izvor neke materije (na pr. Mleko – proteini, kalcijum, vitamini A i D )

Nutrijenti su hemijska jedinjenja hrane koja se usvajaju i koriste za očuvanje zdravlja. Oni obezbedjuju održavanje telesnog sastava (strukture) i daju visok potencijal za fizički i mentalni rad. Postoje neesencijalni i esencijalni nutrijenti, kao i makronutrijenti i mikronutrijenti(vitamini itd.)
Energetske potrebe organizma obezbjeduju se pre svega iz ugljenih hidrata i masti, dok je uloga proteina u tome vrlo mala.
Ugljeni hidrati daju 50-60% ukupne energetske vrednosti obroka, s tim da se deo moze zameniti drugim izvorima energije.
Masti su, takodje koncentrovani izvor energije, ali one obezbjedjuju organizmu i celi niz esencijalnih materija: polinezasicene masne kiseline, fosfolipide, vitamine rastvorljive u mastima itd. Od ukupne energije obroka 25-35% otpada na energiju iz masti.
Voda je sredina u kojoj se odvijaju biohemijske reakcije.
Vitamini su neophodni za normalno funkcionisanje organizma jer ulaze u sastav fermenata.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari