studenti
Mesto za uspešne studente

Institucije evropske unije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U središtu EU su države članice, i to 28 zemalja koje pripadaju Uniji i njeni građani. Jedinstvena karakteristika EU je da, iako su to suverene, nezavisne države, te države udružuju deo svoje suverenosti kako bi stekle moć i iskoristile prednost koju im daje veličina. U praksi, udruživanje suvereniteta znači da države članice prenose deo ovlašćenja koja imaju u donošenju odluka na zajedničke institucije koje su osnovale, da bi se odluke o konkretnim pitanjima od zajedničkog interesa demokratski donosile na nivou EU.
Stoga je sistem EU smešten između potpuno saveznog sistema kakav susrećemo u Sjedinjenim Američkim Državama i sistema međuvladine saradnje koji postoji u Ujedinjenim nacijama.
Od svog osnivanja 1950. godine, EU je napravila znatne pomake, izgradila je jedinstveno tržište roba i usluga koje obuhvata 28 država članica sa preko 500 miliona građana slobodnih da se kreću i žive gde god žele. Stvorila je jedinstvenu valutu, evro, koja je sada vodeća svetska valuta i koja čini jedinstveno tržište efikasnijim.
EU je takođe i najveći davalac humanitarne i razvojne pomoći na svetu. Ovo su samo neka od dostignuća koja je EU do sada ostvarila, a planovi EU obuhvataju i rad na okončanju ekonomske krize u Evropi. Ona je na čelu borbe protiv klimatskih promena i njihovih posledica, ona pomaže i susednim zemljama i nastavlja pregovore o proširenju te gradi Zajedničku spoljnu politiku koja će doprineti širenju evropskih vrednosti u svetu. Uspeh ovih ambicija zavisi od mogućnosti donošenja delotvornih i blagovremenih odluka kao i od njihove valjane primene.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.