studenti
Mesto za uspešne studente

Razvoj američke geopolitike do početka Hladnog rata

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Ova tema ima direktne veze sa predmetom geopolitike, jer su veoma veliki značaj u razvoju i nastanku geopolitike imali američki geografi i političari: Nicholas John Spykman, Isiah Bowman, Woodrow Wilson, Theodorea Roosvelt, Alfred Mahan.

U ovom radu se dotičem sa Nicholas John Spykman-ovom teorijom Rimlanda i Alfred Mahan-ovoj teoriji pomorske moći i utjecaja njihovog mišljenja u nastanku američke geopolitike krajem 19-og i početkom 20-og vijeka.

Teze u ovom radu su:
– Razvoj maritne strategije SAD-a,
– Američka geopolitika nakon I svjetskog rata ( Versajska konferencija ) i
– Definisanje američke geopolitike između dva svjetska rata ( Nicholas John Spykman ).

1. RAZVOJ MARITNE STRATEGIJE SAD-a

Alfred Mahan ( 27. rujna 1840 1. prosinca 1914 ) je najvažniji američki strateg u 19 vijeku. Alfred Mahan je bio u Ratnoj mornarici SAD zastavni časnik, geostrateg i istoričar. Njegov koncept „pomorska sila“ temelji se na ideji da će najmoćnija ratna mornarica kontrolirati svijeta, ona je predstavljena u Mahan-ovoj knjizi „Uticaj Pomorske sile na istoriju“ 1660-1783 (1890). Koncept je imao veliki uticaj u oblikovanju strateške misli o ratnim mornaricama širom svijeta, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Japanu i Velikoj Britaniji. Njegove ideje su još uvjek prisutne ratnoj mornarici SAD-a.Mahan-ovi stavovi su oblikovani u 17 vijeku sukobima između Holandije, Engleske, Francuske i Španjolske, te 19 vijeku pomorskih ratova između Francuske i Britanije, gdje je Britanska pomorska nadmoć na kraju pobijedila Francusku.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.