Odlomak

Ovčarstvo predstavlja važnu granu naše privrede s obzirom na povoljne terenske i klimatske uslove, a naročito s toga što mnogobrojni naši planinski tereni jedino gajenjem ovaca mogu biti optimalno iskorišćeni. Ovca daje ogromne koristi raznovrsnošću svojih proizvoda, jer se od ovaca dobija: meso, mleko, loj, vuna, krzno, koža, stajnjak. U vezi sa tom raznolikošću iskorišćavanja u toku vekova stvorene su mnogobrojne rase ovaca, koje se međusobno jako razlikuju u pogledu proizvodnih sposobnosti. Postoje genotipovi ovaca koji služe za proizvodnju mesa, drugi za proizvodnju mleka, zatim krzna, vune, dok je većina kombinovanih proizvodnih sposobnosti.
U našem domaćem ovčarstvu je sa 80% zastupljena pramenka, koja je primitivna, ali veoma otporna ovca. U poređenju sa drugim rasama pramenke daju znatno manje koristi, ali se od tih rasa i razlikuju po tome što pondose i najoskudnije uslove gajenja, ishrane i nege. Imajući u vidu ove činjenice, rešenje unapređenja ovčarstva trebalo bi sprovesti kroz njegov brži preobražaj.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari