studenti
Mesto za uspešne studente

In vitro razmnožavanje Prunus fruticosa И Gisela 5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mikropropagacija predstavlja naprednu tehnologiju uzgajanja biljaka u laboratorijskim uslovima (In vitro). Zasniva se na sposobnosti ćelije da se samoreprodukuje i gradi nova tkiva. Ovaj princip se primenjuje kako za proizvodnju sadnica neke biljke tako i za proizvodnju određenih delova biljke, značajnih za čoveka. Zavisno od vrste ili potrebe eksplant može biti deo tkiva kalusa, lista, meristem, deo embriona, jedna ćelija ili čak protoplast ćelije. Najčešće je eksplant deo meristemskog tkiva. Razloga za to je više: meristem je deo koji se najbrže razvija, njega čine mlade ćelije koje gotovo da i ne mogu biti zaražene virusima…
Da bi se započeo proces proizvodnje mikropropagacijom, neophodno je imati bezvirusne matične biljke sa kojih se može odvajati potrebni deo tkiva. Da bi se dobio takozvani „superelitni“ rasad, potrebno je izdvojiti reprezentativne primerke odabranih sorti. Te sadnice se moraju osloboditi svih virusa.

U Jugoslaviji se za trešnju gotovo isključivo koriste generativne podloge, tj,sejanci divlje trešnje (Prunus avium L.) ili magrive (Prunus mahaleb L.). Obzirom datendencije u proizvodnji trešnje idu ka smanjenju bujnosti stabla u cilju lakše primene agrotehnike i smanjenja troškova proizvodnje, danas se u svetu većinom koriste vegetativne srednje i slabo bujne podloge.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.