Odlomak

Klanice su objekti u kojima se organizovanim klanjem životinja, uz primenu načela higijene i pod nazorom organa veterinarske inspekcije proizvodi meso, a u nekim i mesne prerađevine. Klanice moraju građevinski, tehničkom opermom i organizacijom rada omogućavati provođenje svih veterinarsko-sanitarnih mera kojima se u proizvodnji obezbeđuje zdravstvena ispravnost mesa u širem smislu reči. Ujedno moraju udovoljavati zahtevima za neškodljivo uklanjanje konficiranih delova trupa i organa, kao odpadaka i odpadne vode, radi sprečavanja zagađivanja okolikne i širenja stočnih zaraznih i parazitskih bolesti.
Obaveza postojanja higijensko uređenih klanica u svim mestima u kojima se redovno vrši klanje stoke za javnu potrošnju mesa (komunalne klanice) proističe iz Osnovnog zakona o zaštiti životinja i zaraznih bolesti koje ugrožavaju celu zemlju.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari