studenti
Mesto za uspešne studente

Izvori ustavnog prava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ustavno pravo je pravna i politikološka disciplina po predmetu i metodama kojima se služi. Ustavno pravo i političke nauke imaju istovrsni predmet interesa. To su političke institucije i politički sistem što obuhvata sve političke institucije koje postoje u sklopu određene države. Ustavno pravo zanima šta bi političke institucije prema normama pravnih propisa koji ih uređuju trebale biti i kako bi morale delovati.
Norme ustavnog prava mogu se nalaziti u raznim pravnim oblicima – pravni propisi u kojima se donose pravne norme ustavnog prava nazivaju se izvori ustavnog prava.
Izvori ustavnog prava su mnogobrojni i raznovrsni. U pravnoj teoriji se pravi razlika između materijalnih i formalnih izvora prava, pri čemu se pod prvim misli na društvene činioce iz kojih nastaje, izvire pravo, a pod drugim na pravne akte u kojima su sadržane opšte pravne norme, ali to je spoljni oblik u kome se izražava materijalni izvor prava. Izvori ustavnog prava se javljaju u pravnom obliku kao pravni propisi, akti kojima se reguliše predmet ustavnog prava.
Pod izvorima ustavnog prava se podrazumevaju samo opšti akti koji sadrže pravne norme najjače snage i koji se donose od strane najviše vlasti (ustavotvorne vlasti).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.