studenti
Mesto za uspešne studente

Krivica

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Polazeći od osnovnog cilja krivičnog prava, kao grane pozitivnog prava, a to je obavljanje zaštitne funkcije dolazi se do toga da je glavni zadatak krivičnog prava da obezbedi postojanje jednog društva i da omogući njegov dalji razvoj. Ostvarenje cilja i samog zadataka krivičnog prava vrši se propisivanjem, određenih opasnih ponašanja, kao krivičnih dela i krivičnih sankcija za ta dela.
Krivično pravo je zakonsko pravo, što znači da se samo zakonom mogu propisivati određena društveno opasna ponašanja kao krivična dela. Krivično pravo ne štiti sva dobra i vrednosti u jednom društvu, već samo ona dobra koja su za pojedinca najvažnija, gde se ispoljava fragmentarni karakter krivičnog prava. . Predmet kojim se krivično pravo bavi sastoji se iz tri elementa. To su: krivično delo, učinilac krivičnog dela i krivična sankcija.
Polazeći od osnovnih načela, krivično pravo želi da obezbedi to da s jedne strane krivično pravo bude stub zaštite jednog društva i njegovog uređenja, a sa druge strane ono nastoji da zaštiti društvo od samog krivičnog prava. To su načela zakonitosti, legitimnosti, individualno subjektivne odgovornosti (krivice), humanosti, pravednosti i srazmernosti.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.