studenti
Mesto za uspešne studente

Krivično pravo Krivična dela protiv imovine

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

KRIVIČNA DELA PROTIV IMOVINE Krađa, teška krađa, razbojnička krađa, razbojništvo i sitna krađa, utaja ili prevara

Zbog savremenih načina obavljanja finansijskih, bankarskih i poslova osiguranja, kao i ostalih naprednih načina poslovanja, vezi sa imovinom i povodom nje su doveli do čitavog niza novih društvenih odnosa. T novi načini odvijanja društvenih odnosa su doveli i do novih komplikovanijih i složenijih oblika napada na imovinu, što je dovelo do potrebe novih inkriminacija kojima se ide zatim da se ti novi oblici napada na imovinu spreče.

Pored toga što se stalno pojavljuju novi oblici napada na imovinu, ovo ne znači da se oni ne vrše i u klasičnim formama i dalje se vrše razbojništva, teške krađe, krađe i slična krivična dela, mada se i ova dela po tehnici izvršenja i drugim karakteristikama prilagođavaju i menjaju uporedo sa novim uslovima života i načina izvršenja, pri tome koristeći sve više tehnološka i tehnička dostignuća.

Odlike imovinskog kriminaliteta danas su:

1) prilagodljivost društvenim uslovima i dinamičnost;
2) organizovanost – u različite oblike bandi ili grupa;
3) internacionalizacija – povezanost sa izvršiocima istorodnih krivičnih dela iz drugih zemalja; 4) mobilnost – korišćenje raznih vrsta prevoznih sredstava i velika manevarska pokretljivost;
5) specijalizacija u načinu izvršenja i vezivanje za jednu vrstu krivičnih dela;
6) profesionalizacija sve većeg broja kriminalaca; recividizam – povratništvo u vršenju imovinskih krivičnih dela;
7) manifestovanost – uočljivost krivičnih dela i anonimnost učinilaca;
8) masovnost i stalna tendencija relativnog i apsolutnog porasta.[ „Vidi“., Dr.Bošković M., „Kriminologija i socijalna patologija“, izdavač Matica srpska, Novi Sad, 1995.godina, strana 117-129
]

1.1 Krađa

Krivično delo krađe inkriminisano u čl.203 KZS ili tkz.obična krađa, sastoji se u oduzimanju tuđe pokretne stvari u nameri da se njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravna imovinska korist. Zbog toga se krađa može izvršiti samo sa umišljajem, a izvršilac može biti svako lice.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.