studenti
Mesto za uspešne studente

Okrivljeni

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Ovlašćeni tužilac i okrivljeni se javljaju kao stranke u krivičnom postupku. U zavisnosti od vrste i težine krivičnog dela, u svojstvu ovlašćenog tužioca, kao nosioca funkicije optužbe, u krivičnom postupku javljaju se javni tužilac, oštećeni kao supsidijarni tužilac i oštećeni kao privatni tužilac. Kao nosilac funkcije odbrane, okrivljeni, je lice protiv koga se void krivični postupak zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo.
Osnovni je princip našeg krivičnog procesnog prava da se vinost učinioca krivičnog dela može utvrđivati samo u zakonito pokrenutom i sprovedenom krivičnom postupku, uz postojanje pretpostavke(prezumpcije) nevinosti okrivljenog. Nevinost se pretpostavlja dok se ne dokaže suprotno.

Okrivljeni je fizicko lice protiv koga se vodi krivicni postupak zbog postojanja dokaza na kojima se temelji osnovana sumnja da je to lice ucinilo krivicno delo koje je predmet postupka, a pri tom okrivljeni u krivicnom postupku ima pravo na odbranu i duznost prisustvovanja postupku, a na njega se tokom celog krivicnog postupka odnosi pretpostavka nevinosti. Okrivljeni nije samo procesni subject, vec je takodje i dokazno sredstvo. Sasmo okrivljeni je izvor dokaza odn. moze biti izvor dokaza, ako se brani na aktivan nacin, a njegovo saslusanje, kao vrsta dokazne radnje je dokazno sredstvo. Saslusanjem se izvode dokazi, a iskaz koji je okrivljeni dao u krivicnom postupku, sluzi kao dokaz. Samo covek odn. fizicko lice moze da bude okrivljeni, jer samo on, prema resenju naseg krivicnog zakonodavstva moze uciniti krivicno delo. U mnogim zakonodavstvima postoje i odredjeni oblici krivicne odgovornosti pravnih lica koje u nasem pravnom sistemu mogu odgovarati samo za privredne prestupe i prekrsaje, sto je poseban oblik deliktne odgovornosti.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.