studenti
Mesto za uspešne studente

Političke partije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Političke partije kao elemenat društvene nadogradnje najneposrednije odražavaju ekonomsku i klasnu strukturu društva. Osmišljavajući klasnu borbu, one vrše jak ulicaj na privredni i društveni razvoj zemlje, ali utiču i na državno-pravne i sve oblike nadgradnje. Njihov broj, masovnost, karakter i suština, odnos prema nosiocima političke vlasti, određuju stabilnost odnosno dinamiku, razvoj društva. Zbog toga je od posebne važnosti izučavanje fenomena političkih partija.

Politička stranka ili kako se drugačije zove politička partija je politička organizacija koja obuhvata ljude sa istom političkom ideologijom, koja ima za cilj potpuno ili delimično osvajanje i vršenje državne vlasti, demokratskim putem, putem izbora.

Političke partije i slobodni izbori su suština savremene demokratije. To podrazumeva sveobuhvatnost ljudskih prava i sloboda- od slobode govora do slobode političkog udruživanja i organizovanja. Političke partije imaju veliki značaj- one omogućavaju mirnu smenu vlasti, nude građanima mogulćnost da učestvuju u takmičenju za političke funkcije, a glasačima da se fokusiraju na najvažnija pitanja i kandidate.
Veliki broj građana emotivno se vezuje za političke stranke (partijska lojalnost, partijska identifikacija), što nije u tolikoj meri slučaj sa drugim demokratskim institucijama.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.