studenti
Mesto za uspešne studente

Privredno društvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Po proceni stvari, pre ili posle popisa, stečajni upravnik može zatražiti da službeno lice stečajnog suda zapečati prostorije u kojima se nalaze stvari stečajnog dužnika.
Obaveza stečajnog upravnika je da sastavi listu svih poverilaca za koje je saznao iz poslovnih knjiga i ostale dokumentacije stečajnog dužnika, iz drugih podataka, kao i iz prijave potraživanja. Stečajni upravnik je, takođe, dužan da sastavi listu dužnika stečajnog dužnika. U roku od 30 dana od preuzimanja imovine dužan je da sastavi i početni stečajni bilans, kao i da vodi poslovne knjige stečajnog dužnika. Otvaranjem stečajnog postupka smatra se da je počela nova poslovna godina.
Utvrđivanje potraživanja realizuje se kroz njihovo prijavljivanje, koje poverioci podnose pismeno stečajnom sudu, u propisanoj formi (član 111.) Izlučni poverioci u isto vreme podnose zahtev da im se iz stečajne mase izluče (odvoje) stvari koje ne ulaze u stečajnu masu. Stečajni upravnik o izlučnim zahtevima odlučuje u roku od 20 dana od dana prijema. Ako je izlučno pravo upisano u zemljišnu ili u drugu javnu knjigu ili registar, teret dokazivanja da stvar na kojoj postoji takvo pravo ulazi u stečajnu masu pada na stečajnog dužnika.
Posle isteka roka za prijavljivanje potraživanja stečajni sudija dostavlja sve prijave potraživanja stečajnom upravniku. Nakon toga stečajni upravnik utvrđuje osnovanost, obim i isplatni red svakog potraživanja i o tome sačinjava listu priznatih i osporenih potraživanja u roku od 40 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave potraživanja, određenog od strane stečajnog sudije.
Konačna lista o svim prijavama potraživanja sačinjava se na ispitnom ročištu.

Na ispitno ročište se poziva stečajni upravnik i poverioci, a može se pozvati i stečajni dužnik, kao i lica koja su obavljala poslove kod stečajnog dužnika, a mogu da pruže podatke o postojanju i visini potraživanja, kao i revizori koji su vršili pregled poslovanja stečajnog dužnika.
Potraživanje se smatra utvrđenim ako nije osporeno od strane stečajnog upravnika ili od strane poverilaca do zaključenja ispitnog ročišta. Poverilac čije je potraživanje osporeno upućuje se na parnicu.
Stečajni sudija usvaja konačnu listu potraživanja koju je sastavio stečajni upravnik. Na listi potraživanja mogu biti samo neosporena potraživanja, odnosno potraživanja koja se smatraju utvrđenim.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.