studenti
Mesto za uspešne studente

Prostitucija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Prostitucija (od latinske reči “prostituere“ koja znači “javno izlagati“) je prodavanje seksualnih usluga za novac ili neku drugu uslugu(zapošljavanje,rešavanje problema i dr.). Tako se pod pojmom prostitucije podrazumeva pojava svođenja seksualnog života na robno-
novčani odnos.

Prostitucija je“oblik društvene delatnosti“ pod kojim se podrazumeva“prodaja tela i ljubavne veštine radi pribavljanja materijalne koristi“.Dakle,to je pojava koja se ne može odvojiti od pojave robe u razvoju ljudskog društva,tako da se može reći da je njena osnova pre svega ekonomskog karaktera. Prostitucija je“trgovina seksualnosću“gde seksualnost ima svoju upotrebnu vrijednost(koja odražava svojstvo,tj.kvalitet tela kao robe) i prometnu vrednost(koja zavisi od položaja robe na tržištu).

Ono što je karakteristično za prostituciju nije samo prodaja tela,nego i prodaja ljudskog dostojanstva tj.ljudskosti.Prostitucija je dakle,povezana sa robno- novčanim odnosima i tržišnom privredom iako u njoj mogu da budu prisutni i drugi motivi bavljenja prostitucije.

Ali, najčešće su oni povezani sa novcem. U tom pogledu treba reći da je prostitucija stara društvena pojava(“najstariji zanat na svijetu“).

Zakonske odredbe filter suzbijanje prostitucije prvi put se donose u XVI Veku, nakon Lutera verske reformacije u Nemačkoj. Ma koliko da se u osamnaestom, devetnaestom, dvadesetom veku prostitucija difuzno uvlačila u sve pore društvenog života, bordel je ipak ostao stožer celokupne kupoprodajne seksualne aktivnosti. Razvija se široka mreža prostitucije. Zakonske i represivne mere ni u jednoj epohi, pa ni danas nisu doprineli suzbijanju prostitucije nego su je, naprotiv, gurali u naručje društvenog podzemlja .

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.