studenti
Mesto za uspešne studente

Srbija I EU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Srbija jeste jedna od 5 država kandidata za pristup Evropskoj uniji. Njen dugoročan put ka pridruživanju počinje u Novembru 2000.godine kada je nakon demokratskih promena u Srbiji, SR Jugoslavija uključena u Proces stabilizacije i pridruživanja. U Januaru 2001.godine, EU uvodi bescarinski režim uvoza robe koja svoje poreklo vodi iz SR Jugoslavije.
Na samitu EU u Solunu , u Junu 2003. godine, uvodi se jasna perspektiva članstva država Zapadnog Balkana u EU nakon ispunjavanja uslova za članstvo, a 10. Oktobra 2005. godine, počinju pregovori za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za državnu zajednicu Srbije i Crne Gore.
U Junu 2006.godine, Crna Gora proglašava svoju nezavisnost, pa Srbija pregovore sa Evropskom unijom nastavlja kao samostalna država. Tek dve godine nakon, u Aprilu 2008., potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
Godinu dana nakon potpisivanja SSP , dolazi do nekoliko veoma važnih događaja. Pre svega u Januaru dolazi do početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma. U Novembru iste godine dolazi do ukidanja viza za građane RS za putovanja u zemlje šengenskog sporazuma. U Decembru iste godine, Srbija podnosi zahteh za prijem u članstvo Evropske unije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.