studenti
Mesto za uspešne studente

Sudovi u šerijatskom i jevrejskom pravu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Pravo bazirano na islamskoj religiji naziva se šerijatskim pravom, sa korijenom u arapskoj riječi koja označava „put, stazu, pravi put“. U ovom seminarskom radu napravljen je historijski prikaz razvoja i djelovanja sudova u šerijatskom pravu a nakon toga je napravljeno poređenje sa djelovanjem sudova u jevrejskom pravu.
Pred kraj osmanske uprave dolazi do sužavanja njegove primjene šerijatskih sudova i svođenja na porodične, nasljedne i vakufske odnose tako da oni od opštih postaju specijalne sudske institucije. Obim primjene šerijatskog prava u bitnom nije izmijenjen. Njegova primjena, i pored nedostataka koji su posljedica stagniranja islamske pravne nauke i faktičkog stanja šerijatskog sudstva, pozitivno je utjecala na očuvanje posebnosti muslimana, posebno u uslovima kulturne ugroženosti. Nakon Drugog svjetskog rata počinje ukidanja šerijatskih sudova i s normativnopravnog aspekta.
Važno je spomenuti kako je u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1918. do 1941. svo muslimansko stanovništvao za pitanja ličnog statusa rješavalo po propisima šerijatskog prava za što su postojali posebni državni organi odnosno šerijatski sudovi. Posebna odjeljenja državnih sudova za muslimane predstavlja zančajnu pojavu za historiju modernih građanskih država.
U ovom seminarskom radu napravljen je pregled razvoja šerijatskog prava i sudstva kao i njegova primjena u vrijeme turske vladavine ali i poslije do 1918. godine. Također su tretirana pitanja obaveznosti šerijatskog prava, ustanove šerijatskih državnih sudova, strukturom i funkcionisanjem šerijatskih sudova, izvorima i karakteru šerijatskog prava u Jugoslaviji te društveno-pravnim posljedicama primjene šerijatskog prava i postojanja šerijatski sudova
U jevrejskom pravu, može se primjetiti da je religija snažno utjecala na pravo starih Jevreja kao i kod svih naroda starog vijeka.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.