studenti
Mesto za uspešne studente

TENDENCIJE RAZVOJA SAOBRAĆAJNOG PRAVA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Značaj saobraćaja za opšti razvoj civilizacije je ogroman i shodno tome jedan je od važnijih elemenata ovog razvoja. Danas je gotovo nezamislivo živeti u svetu u kojem ne bi bilo saobraćaja, vozila, prenosa podataka… Međutim, sve koristi savremenog saobraćaja ugrožene su štetnim posledicama koje ga prate i koje prete da nanesu nesagledive posledice, kako ostalim učesnicima u saobraćaju tako i širem društvenom kompleksu kao što je životna sredina ili pak privreda odnosno ekonomija jedne države…
Upravo zbog toga, od velikog značaja je ozbiljno pristupiti problemu i sve moguće resurse i istraživanja usmeriti kako na definisanje odgovarajućih pravnih propisa kojima će se regulisati grana saobraćaja, kao veoma važna privredna grana, tako i na uspostavljanje sistema za shvatanje, analizu i unapređenje bezbednosti saobraćaja, što je opšti interes, svih relevatnih subjekata odnosno što je interes čitavog društva.
Razvoj pravnih propisa i saobraćajnog prava kao posebne grane prava od posebnog je značaja, naročito u poslednjih nekoliko decenija kada se uporedo sa razvojem strukture saobraćajnog sistema pre svega u privredno razVenim zemljama Zapadne Evrope (a neposredno zatim i u ostalim evropskim zemljama), nedvosmisleno potvrđuje da saobraćaj predstavlja prvi opšti uslov normalnog odvijanja društvenog života i ekonomskog razvoja i da ga, kao takvog treba na poseban, pravni način i urediti. Kao posledica takve uloge saobraćaja pojavila se nužna potreba da državni organi osmišljenom zajedničkom saobraćajnom politikom u okviru opšte ekonomske i socijalne politike države i društva pristupe svesnom, savesnom i planskom usmeravanju saobraćaja.
Sa razvojem Evropske unije, saobraćajno pravo kao ideja i koncept postaje deo kompleksnog sistema saobraćajne politike Evropske unije koji se razvija sa ciljem poboljšanja funkcionisanja unutrašnjeg tržišta Evropske unije obezbeđivanjem sigurnosti, delotvornosti, dostupnosti i kvaliteta transportnih usluga, zaštite interesa korisnika tih usluga i zaštita životne sredine. Pravni propisi čijim će se sprovođenjem obezbediti nesmetan protok ljudi, robe, kapitala i informacija u EU objedinjen je u poglavlju 14 – Saobraćajna politika i ovo poglavlje čini temelje evropskog saobraćajnog prava, razmatranje čijih tendecija razvoja će biti predmet rada koji je pred nama.
Uzevši u obzir veoma veliki značaj transporta u savremenom svetu i uslovljenost privrede razVenošću saobraćaja, čak 10% ukupne pravne tekovine EU obuhvataju pravni propisi koji se odnose na saobraćajnu politiku i koji su kreirani u cilju rešavanja problema transportnog sistema. Ovi propisi na nivou Evropske unije obuhvataju drumski i železnički transport, unutrašnju plovidbu, kombinovani transport, vazdušni i pomorski transport i tiču se tehničkih, društvenih i sigurnosnih standarda tih sektora. Za efikasno funkcionisanje zajedničkog tržišta EU osmišljena je zajednička saobraćajna politika predviđena Ugovorom o Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.