studenti
Mesto za uspešne studente

Ugpvori o šerijatskom i jevrejskom pravu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kada je u pitanju zaključenje ugovora u šerijatskom pravu, oni imaju veoma važnu ulogu. Posebno se daje pažnja ponudi i prihvatu ugovora a koje su povezane na pravni način. To ima za posljedicu uspostavljanje njihovog međusobnog odnosa.
U šerijatskom pravu, ugovor je izvor obligacije a njegovo vjerno ispunjenje je dužnost. Ugovori o zaštiti nemuslimana u islamskoj državi, Ugovori o zajedničkim borbama, nenapadanju, primirju i miru, Medinska povelja, i mnogi drugi bili su karakteristični za prvi period razvoja šerijatskog prava.
Kada su u pitanju vrste ugovora najprije je važno kazati nešto više o udruživanju (eš-šerket). Udruživanje je zajedničko učešće dvojice ili više partnera u imetku koji su stekli putem nasljedstva, sami zaradili, ili na drugi način skupili i tako skupljene dijelove zajedno udružili i u cilju njihovog povećanja putem obrta uložili u neki posao u trgovini, zanatstvu ili poljoprivredi.
Pod udruživanjem rada podrazumijeva se udruživanje dvojice ili više ortaka u onome što zarade svojim rukama.
U ovom seminarskom radu posebna pasebno su objašnjeni uslovi koji se traže za zaključenje valjanog ugovora a to je: saglasnost ugovornih strana; sposobnost ugovornih strana; predmet ugovora; pravni razlog, motiv; i posebna forma u određenim slučajevima.
Nakon toga je objašnjena važnost saglasnosti ugovornih strana kao najvažnijeg elementa zaključenja ugovora a to je spoj ponude i prihvata.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.