Odlomak

1.0. UVOD

Znamo da je potrošnja energije goruća tema u svijetu, a polako postaje i kod nas. Preporučuju svi da se pređe na uređaje koji manje troše, povećanje izolacije objekata, uvođenje alternativne energije. Mnogo ozbiljnih ekoloških problema svjetskih razmjera povezanon je sa proizvodnjom i korištenjem energije.

Svi energetski procesi koriste izvore energije. Neki od tih izvora su čisti, poput energije sunca i vjetra, bez ikakvog ispuštanja gasova, te stoga nemaju negativan uticaj na životnu sredinu; dok korištenje nekih drugih izvora može dovesti do ozbiljnih posljedica zbog ispuštanja ogromnih količina stakleničkih gasova i zagađujućeg otpada. Svi neobnovljivi izvori energije, bez izuzetka, negativno utiču na životnu sredinu i to u takvoj mjeri da dovode do promjena i klime i prirode u svjetskim razmjerama.

Najveći dio energije koja se koristi u Evropi stvara se u procesima sagorijevanja nafte, uglja i gasa. Korištenjem ovih neobnovljivih izvora energije ljudi prouzrokuju zagađenje do kojeg dolazi oslobađanjem u atmosferu ugljen-dioksida (CO2) i drugih stakleničkih gasova. Ugljen-dioksid je glavni uzročnik globalnog zagrijavanja, koje već dovodi do neželjenih posljedica. Mada još uvijek nismo sigurni kada i u kojem obimu će se ove promjene desiti, prema navodima Komiteta za klimu UN-a globalne klimatske promjene su bez sumnje već započele.

Bez sunčeve svjetlosti život na planeti Zemlji će prestati da postoji. Sunčevi zraci dolaze na površinu Zemlje za osam minuta i petnaest sekundi i skoro sva energija koju čovječanstvo koristi, neposredno ili posredno potiče sa sunca. Za 15 minuta sunce nam pošalje količinu energije koja je čovječanstvu dovoljna u toku cijele godine. Ako bi se ova energija mudro iskoristila, mnogi energetski problemi koji nas u budućnosti očekuju bi se mogli izbjeći.

Očuvanje energije, jednostavnije rečeno – štednja energije odnosno korištenje energije na efikasniji način je vjerovatno i najjednostavniji način smanjenja zagađenja životne sredine. Velike količine energije se mogu uštedjeti uz odgovarajuće napore i u javnom i u privatnom sektoru. Korištenjem manjih količina neobnovljive energije, količina stakleničkih gasova bi se u značajnoj mjeri smanjila.
1.1. PREDMET ISTRAŽIVANJA

Predmet istraživanja ovog rada je istraživanje i ispitivanje mogućnosti i načina korištenja i prozivodnje solarne energije, kao alternativnog izvora energije zbog očuvanja životne sredine.

1.2. CILJ ISTRAŽIVANJA

Cilj ovog rada je ukazati na mogućnosti proizvodnje i korištenja solarne energije koju dobijamo od Sunca. Na taj način bi se u znatnoj mjeri smanjila emisija ugljen-dioksida, čime bi mnogo učinili za životnu sredinu.

1.3. STRUKTURA RADA

Ovaj rad se sastoji od sljedećih dijelova:
1. Uvod – uvodna razmatnja o mogućnosti korištenja energije sunca
2. Zakonska regulativa – Zakon o zaštiti životne sredine, Zakon o žaštiti vazduha, Zakon o energetici, Zakon o obnovljivim izvorima energije
3. Solarna energija – Proizvodnja energije iz energije sunca
4. Zaključak – Prednosti korištenja solarne energije kao obnovljivog izvora energije u cilju zaštite životne sredine

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Zaštita životne sredine

Komentari

Click to access the login or register cheese