Odlomak

Proteini ili bjelančevine su veliki organski biomakromolekuli sastavljeni od amino kiselina, koje su poređane u linearne lance i spojene međusobno peptidnim vezama između ugljenikovog atoma i amino grupe dvije amino kiseline. Sekvenca amino kiselina u proteinu definisana je u genima i sadržana u genetskom kodu. Genetski kod određuju 20 “osnovnih” amino kiselina. Proteini mogu da djeluju zajedno da bi tako lakše dostigli određene funkcije i zato se vezuju u stabilne komplekse. Kao i svi biološki makromolekuli, kao što polisaharidi i amino kiseline, i proteini ulaze u sastav živih organizama i učestvuju u svim procesima među ćelijama.
Normalna ishrana u organizmu treba da osigura metaboličke potrebe organizma, tj. dovoljnu količinu i optimalan odnos proteina (bjelančevina), ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala i vode, kao i različitih drugih materija. Prema ulozi u organizmu, namirnice se mogu podijeliti, u energetske, gradivne i zaštitne, pa se normalnom ishranom podmiruju ove potrebe organizma.
Hranom se u organizam moraju svakodnevno unositi energetski ekvivalenti u vidu masti, ugljenih hidrata i proteina, kao i nezamjenjive ili „esencijalne“ materije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari