studenti
Mesto za uspešne studente

Mali Albert

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD
Kada se spominju časovi psihologije, jedna od retkih priča o psihološkim eksperimentima u prošlosti koje se svi sećaju, bila je priča o malom Albertu. Ovaj eksperiment bio je jedan od najintrigantnijih i etički najupitnijih eksperimenata u psihologiji.
Eksperiment sa malim Albertom je bilo istraživanje emocionalnog uslovljavanja, gde su Votson i Rajnerova hteli da pokažu da se strahovi mogu steći učenjem, i da nisu nužno posledica nesvesnih procesa, što je u to vreme bilo ustaljeno mišljenje pod uticajem psihoanalize.

EMOCIONALNO USLOVLJAVANJE
Emocionalno uslovljavanje je oblik klasičnog uslovljavanja za koje je vezan Pavlovljev eksperiment gde je on psu, koji se nalazio u izolovanoj sobi, istovremeno puštao zvuk metronoma i davao hranu. U početku zvuk metronoma nije izazivao lučenje pljuvačke, ali posle izvesnog broja ponavljanja, zvuk metronoma (neutralna draž) počeo je da izaziva lučenje pljuvačke.  Prema Pavlovljevom shvatanju osnovni uslov stvaranja tj. učenja uslovne reakcije, jeste dodir dve draži u vremenu.
Kao što je već rečeno, emocionalno uslovljavanje je oblik klasičnog uslovljavanja, i najbolje se može objasniti upravo eksperimentom sa malim Albertom.
BITNE KARAKTERISITIKE EMOCIONALNOG USLOVLJAVANJA
U ogledu sa malim Albertom manifestuju se tri najzanačajnije karakteristike emocionalnog uslovljavanja:
1.    Emocionalno uslovljavanje nastaje veoma brzo
2.    Uslovljena emocija se lako širi, uopštava (generalizuje)
3.    Jednom stečena uslovna reakcija se veoma teško gasi

REZULTATI ISTRAŽIVANJA
Kada se govori o rezultatima istraživanja slučaja malog Alberta, pre svega mora se dotaći cela situacija u kojoj se, kao beba, našao mali Albert. Mnogo pitanja se proteže kroz ovu priču, neka od njih se tiču etičnosti eksperimenta, neka se odnose na ličnost malog Alberta koja se formirala sa namerno stvorenim strahom. Obzirom na to, rezultati ovog istraživanja pokazuju pravu sliku eksperimenta. Kako se on odigrao, koliko je uticao na bebu, kakav je značaj ovog eksperimenta, kao i to ko je zapravo bio ovaj dečak.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.