studenti
Mesto za uspešne studente

Osnivanje hrišćanske (advenzističke) komune na području Balkana

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

OSNIVANJE HRIŠĆANSKE (ADVENZISTIČKE) KOMUNE NA
PODRUČJU BALKANA

Uvod

Tema ovog rada baviće se idejom osnivanja “hrišćanske komune”. Osvrćući se na prošlost mi ovakve ustanove nemamo i ne namjeravamo da ih imamo, (ne znam kako u ostalim zemljama) što mislim da je čisti promašaj za našu zajednicu. Određeni broj ljudi dođe do velike prekretnice u svom životu, negativne prekretnice. Živeći normalnim životom svakog prosječnog čovjeka, dolazi do jedne faze u životu gdje ne znate kako dalje. Traži se bijeg od problema, bijeg od onoga što ne mogu riješiti. Jedini izlaz pronalazi se u opuštanju s prijateljima, ali i tu najčešće dolazi do prvog kontakta s opijatima. Pod pritiskom života, mladi čovjek zbog svoje nesigurnosti „pada“ pod uticaj „prijatelja – manipulatora“. Taj manipulator koristi nesigurnost mlade osobe, njeno gubljenje identiteta i privlači ga određenim opijatom kao „probaj, ovo će riješiti sve tvoje probleme“ ili „ od ovoga će ti biti puno bolje, svi tvoji problemi će nestati“. I naravno, onaj ko jednom proba postaje stalni konzument opijata. Mnogi mladi ne vide kako polako upadaju u mrežu koju im pletu opojna sredstva. Tako malo po malo nesvjesno su postali ovisnici i kada đavo potpuno preuzme kontrolu nad vašim životom, može postati kasno i na žalost pogubno.

Plan
Stoga, gledajući u budućnost, imam jasnu viziju kako bi mogli da pomognemo omladini što se tiče ovog pitanja. Naime, radilo bi se o zajednici gdje bi dolazili ovisnici a lako bi se odlučivali na ovaj korak, jer kada je takva situacija u pitanju oni se hvataju za slamku spasa u bilo kojem obliku. “Hrišćanska komuna” bi im pružila potpunu ljubav, što našu, što od samog Gospoda. Mimo Biblijskog proučavanja, molitve, dan bi se sastojao i od fizičkih poslova i naravno fizičkih aktivnosti. Što se tiče fizičkih poslova, radilo bi se po sistemu da pomognemo gradu u ovom slučaju Beogradu, mada idealno bi bilo da budemo smješteni u nekom selu pored grada. Elen Vajt kaže, radite u gradovima ali ne živite u njima. Nudili bi svoje potrebe ispod cijene, naravno da zajednica ima koristi od toga kako bi preživjela, što novčano, što kroz hranu i ostala potrebna sredstva. O fizičkom radu ćemo se još baviti. Naj bitnije je da bi došlo do masovnog obraćenja, u šta ne sumnjam, do širenja ovakvih ustanova a samim time i jevanđelja. Imali bi primjer da vide šta Hrist čini za njih, oduševljenjem kroz Njega i shvatajući kako ih izbavlja od sotonskih kandži.
Terapijske zajednice – komune

„Terapijske zajednice su posebno organizovani rehabilitacijski centri u koje se ovisnici smještaju na duže vrijeme (pr. od jedne do četiri godine ) . Često su organizovane u okviru humanitarnih, religioznih i drugih nevladinih organizacija. To bi trebali biti organizovani i dobro strukturirani sustavi, s vrlo jasnim pravilima kućnog reda“ .
Program u terapijskim zajednicama je usmjeren na razvijanje zajedništva i razumijevanju sebe i drugih, kao i na usvajanje pozitivnih životnih vrijednosti. Osoba u terapijskoj zajednici treba razviti samospoznaju kako bi bila spremna promijeniti svoj način života odnosno uspostaviti apstinenciju i pobijediti ovisnost.
„Jedan od ponuđenih terapijskih programa koji nemaju financijsku potporu države, program je liječenja u najvećem broju komuna. Program rada u komunama odnosno terapijskim zajednicama ima nekoliko faza, a jedna od njih (zajednička ) boravak u „kući“ zatvorenog tipa… “Upravo dugotrajnost boravka u terapijskoj zajednici i odvojenost od ovisničkog miljea, olakšava stabilizaciju apstinencije, a jasna struktura: rad, red, pravila i dnevni ritam kroz duže vrijeme, omogućuje korisnicima da dosegnu dublje i poželjne promjene svog ponašanja“ .

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.