studenti
Mesto za uspešne studente

Upotreba mernih instrumenata u psihoterapiji u proceni emocija i inteligencije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Oko definicije psihometrije ne postoji saglasnost, već skup pojmova koji su ključni za izvođenje takve definicije. Ti pojmovi su: merenje, individualne razlike, psihološki testovi i statistika u psihologiji. Kreč i Krečfild definišu psihmetriju kao „oblast psihologije koja se specijalizirala za merenje psiholoških fenomena”, a Bukvić je definiše kao psihološku disciplinu koja se razvila da bi „izučavala načine procenjivanja osobina ličnosti, načela izrade psiholoških merila i načine njihove primene. Prema Fajgelju „Psihometrija se primarno bavi konstrukcijom i evaluacijom psiholoških mernih skala, a ne njihovom upotrebom u psihologiji”, a tvrdi i da se „Takođe ona bavi psihološkim merenjem sa ciljem da bi izučavala psihičke pojave kod ljudi.”
Tri Američke asocijacije su 1999. usaglasile standarde psihološko-pedagoškog merenja. To su: Američka asocijacija istraživača u obrazovanju (AERA), Američka psihološka asocijacija (APA), i Nacionalni savet za merenje u obrazovanju (NCME)
Za razvoj psihometrije su ključne četiri godine i četiri istraživača: ser Frensis Golton, koji ima i titulu „otac psihometrije” je u Londonu 1882.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.