Odlomak

1. Računovodstvo se definiše kao…..
Nauka o beleženju, klasifikovanju poslovnih transakcija i događaja, primarno finansijskog karakteri i veština sastavljanja značajnih izveštaja, analize interpretiranja ovih transakcija i događaja i prenošenje rezultata licima koja moraju doneti odluku ili dati ocenu.
2. Računovodstvo se sastoji iz…….
1) Knjigovodstva,
2) Finansijskog planiranja poslovanja,
3) Kontrole poslovanja
4) Analize poslovanja.
3. Knjigovodstvo je….
Sastavni deo računovodstva, njegova računska osnova. Može definisati na razne načine: kao nauka, kao naučni metod, organizacioni deo preduzeća i slično. A odnosi se na dnevne operacije računovodstva, koje se sastoje od zapisivanja i klasifikovanja poslovnih promena.
4. Računovodstveno planirane je…..
Računovodstveno planiranje se bavi sakupljanjem, sistematizovanjem, obradom i prezentiranjem podataka koji se odnose na buduće poslovanje preduzeća. Krajnji proizvod računovodstvenog planiranja su računovodstveni predračuni koji obuhvataju podatke o privrednim stanjima ili promenama u budućnosti.
5. Računovodstvena kontrola je…
Računovodstvena kontrola ispituje ispravnost izvođenja propisanih radnih i metodoloških postupaka, počev od prijema računovodstvene dokumentacije i obrade do oblikovanja finalnih informacija. Računovodstvena kontrola, kao oblik internog računovodstvenog nadzora, treba stalno da bude prisutna i uglavnom je preventivnog karaktera.
6. Računovodstvena analiza je…
Računovodstvena analiza poslovanja je prosuđivanje i objašnjavanje stanja i uspešnosti poslovanja, utvrđivanje odstupanja od njega, uzroke za ta odstupanja i njihove posledice. Formiranje predloga za poboljšanje poslovnih procesa. Glavni predmet analize su podaci i informacije koje sadrže računovodstveni izveštaji, sastavljeni na osnovu knjigovodstvenih podataka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 22 stranica
  • Racunovodstvo hotelskih preduzeca -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Bankarstvo/Finansije, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet Političkih nauka  

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari