Odlomak

Malo je deformiteta koji se javljaju u tako značajnom procentu, a tako nepovoljno utiču na fizičko i psihičko stanje djece, kao što je ravno, odnosno spušteno stopalo.
Vaše dijete ima ravna stopala i loše držanje, čula je većina roditelja na obaveznom pregledu za upis u školu.
Na stopalima se najčešće javljaju spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utiče prije svega nasljedni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, neadekvatna obuća. Posljedice su otežano hodanje i stajanje, bolovi u nogama, a nekad i u krstima. Ako se ne radi o već formiranim deformitetima koji bi zahtjevali ortopedski tretman, fizijatar će preporučiti korektivnu gimnastiku, bavljenje sportom, prije svega plivanjem i korigovanje loših navika u držanju.
Spušteni svodovi i ravna stopala su deformiteti koji se najčešće nalaze kod djece školskog uzrasta. Razlog nastanka je prije svega nasljedni faktor i tada kažemo da dijete ima ravna stopala. To znači da nema svodova kada dijete stoji, ali ni kada sjedi za razliku od spuštenih svodova gdje je svod prisutan u sjedećem položaju ali se gubi pod opterećenjem kada dijete stane. Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljne aktivnosti mišića stopala. Djeca su uglavnom prezaštićena u prvim godinama života (roditelji ih često nose umjesto da hodaju) kada se svodovi formiraju, pa nedovoljno ojačani pod djetetovom težinom popuste. To se dešava i kada se dijete puno udeblja ili naglo izraste.
U školskom uzrastu najveći broj djece nema naviku vježbanja i bavljenja sportom tako da se sa njihovim rastom povećava rizik od pojave spuštenih svodova. Djeca sa ravnim stopalima i spuštenim svodovima često imaju bolove u nogama, brzo se zamaraju, ne mogu dugo da hodaju, nerado trče ili trče nepravilno pa je i ovo razlog što izbjegavaju bavljenje sportom.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Obrazovanje

Više u Skripte

Komentari