studenti
Mesto za uspešne studente

Kontrola transportujuće robe

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Roba u toku transporta podleže određenim promenama, pri čemu joj se menja kvalitet. Veoma je važno znati koji su uzročnici promene kvaliteta robe. Neki od uzročnika su vlaga, svetlost, temperatura, dužina skladištenja, transport, način manipulisanja i dr. Način vršenja kontrole regulisan je odgovarajućom zakonskom regulativom i propisima. Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju se reguliše preko granični promet robe i usluga, u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i propisima Evropske unije.

Kontrola robe u transportu je neophodna kako bi se zaštitili državni interesi, sprečilo prenošenje raznih biljnih i stočnih bolesti, sačuvalo inostrano tržište (kod izvoza) i unovčila roba u svojoj punoj vrednosti.

Najstariji oblik ograničenja međunarodne razmene predstavljaju carine. Carine indirektno, povećanjem cena uvoznog proizvoda deluju na smanjenje uvoza, a time i na smanjenje obima svetske razmene. U zavisnosti od visine carinskog opterećenja zavisiće učinak carine pa samim tim i stepen uvozne restrikcije.
Pošiljke životinja, proizvoda, namirnica, sirovina i otpadaka životinjskog porekla kao i pošiljke veterinarskih lekova i hrane za životinje predmet su kontrole granične veterinarske inspekcije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.