studenti
Mesto za uspešne studente

Postanski transport

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tradicionalna javna poštanska mreža je do sada kombinovala aktivnosti poštanskog šaltera i tehnologija. Međutim pružanje novih usluga s drugačijim zahtevima postupno dovodi do razdvajanja klasičnih poštanskih usluga od drugih aktivnosti usmerenih prema određenim pravnim i fizičkim korisnicima.
Naime, bez integracijskog globalnog plana otvara se prostor u kojem proizvođači opreme mogu nametnuti svoje zahteve i rešenja, a koja kasnije mogu predstavljati znatne probleme u međunarodnoj integraciji tokova poštanskih pošiljaka.
Poštanski saobraćaj kao sistem za prenos pošiljki, vesti i saopštenja, prati čovečanstvo od postanka civilizacije do današnjih dana.Razvoj društvenih odnosa i privrednih potreba, kao i modernizacija tržišnog poslovanja, uspostavlja potrebu prilagođavanja poštanskog sistema tendencijama tih pojava.

1. POŠTANSKI BROJ I ADRESNI KOD KROZ ISTORIJU

Danas nam je sasvim normalno da putem pošte šaljemo i primamo pisma i pakete. Međutim, premda je ideja o poštanskoj službi nikla vrlo davno, ona se ostvarivala veoma sporo. U staro doba, u Iranu i Rimu, država se brinula o isporuci poruka, ali su se te poruke odnosile isključivo na državne poslove. Tokom srednjeg veka, udruženje trgovaca i neka veća univerziteta održavali su posebnu i ograničenu poštansku službu, kojom su se koristili isključivo njeni članovi. Tek su u 16. veku vlade nekih zemalja počele uvoditi redovnu poštansku službu; najpre zbog toga što su na taj način mogle nadzirati sumnjivu prepisku; zatim, zbog toga jer je poštanska služba predstavljala izvor prihoda; i konačno, zato što je obezbeđivala usluge potrebne javnosti.
Danas je kao osnova za obavljanje poštanskih usluga praktično ostao samo ovaj treći razlog.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.