studenti
Mesto za uspešne studente

Primena GIS-a u JP „Pošta Srbije“

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Javno preduzeće JP PTT saobraćaja „Srbija“ je počelo sa radom u GIS-u 2002. godine zbog potrebe za analizom lokacije pri otvaranju nove pošte. Projekat je rađen u saradnji sa Poštom Kanade, i uzima u obzir gravitaciju stanovništva u analiziranoj zoni na osnovu gustine stanovanja, broja pravnih lica (kretanja zaposlenih), veličine trgovinskih zona

i linija javnog prevoza. Poređenjem parametara predviđene lokacije sa sličnim parametrima lokacije već otvorene pošte, definiše se veličina pošte, struktura šaltera, broj zaposlenih, i predviđaju produktivnost i prihodi.

Projektom „Translacija adrese u adresni kod“ od 1. januara 2005. godine JP PTT saobraćaja „Srbija“ uvodi PAK, 6-cifreni poštanski adresni kod koji treba da zameni 5-cifreni poštanski broj. PAK-om se kodiraju najmanji nedeljivi delovi teritorije (ulica, deo ulice ili jedan objekat) na koji se vrši dostava, za razliku od poštanskog broja koji označava poštu odakle se vrši dostava. Za potrebe ovog projekta je kreirana aplikacija za popis ulica i PAK-ova (na pr. PAK: 104101, Knez Mihajlova ulica, deo neparne strane od broja 1 do broja 5), kao i aplikacija koja je omogućila uparivanje adresnih podataka velikih korisnika PTT-a (firmi i institucija) sa PAK-om.

 

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.