studenti
Mesto za uspešne studente

PRIMENA INTELIGENTNIH TRANSPORTNIH SISTEMA NA PUTEVIMA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Drumski transport predstavlja otvoren i dinamičan sistem u okviru koga posluju autotransportna preduzeća koja obavljaju javni transport putnika i robe. Autotransportna preduzeća (ATP) svoje usluge pružaju na sve zahtevnijem domaćem i međunarodnom transportnom tržištu. Na poslovanje autotransportnih preduzeća deluju mnogi faktori kako unutrašnji tako i spoljni, pa menadžment autotransportnih preduzeća mora pratiti sve promene i faktore koji izazivaju te promene kako bi preduzimanjem odgovarajućih mera i aktivnosti osigurali efikasno poslovanje, održali adekvatnu konkurentnost na transportnom tržištu i obezbedili razvoj preduzeća.

Menadžeri u autotransportnim preduzećima svakodnevno donose različite odluke u zavisnosti kojem hijerarhijskom nivou menadžmenta pripadaju. Ekspanzivan razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) je svakako jedan od najznačajnijih faktora koji deluju na poslovanje autotransportnih preduzeća i njihovo korišćenje od strane autotransportnih preduzeća značajno unapređuje njihovo poslovanje i podiže kvalitet transportne usluge. Informaciono-komunikacione tehnologije u autotransportnim preduzećima predstavljaju izuzetno značajan resurs u procesu donošenja odluka, kao i u procesu kontrole sprovođenja tih odluka. Korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija omogućava prenos i umrežavanje velikog broja informacija koje se nalaze u bazama podataka, a koje koriste menadžeri na svim nivoima upravljanja u autotransportnim preduzećima [1].

Upravljanje u autotransportnim preduzećima predstavlja izuzetno složen proces koji zahteva sistemski pristup, kao i izbor modela organizacije autotransportnog preduzeća. Osnovni cilj sistemskog pristupa je [2]:
• prikupljanje, obrada, skladištenje i distribucija informacija koje su važne za donošenje odluka;
• konstantna kontrola poslovanja i kvaliteta transportne usluge praćenjem planiranih i ostvarenih pokazatelja i rezultata rada;

Za razliku od transporta, saobraćaj je posledica potreba za prevozom putnika i roba i isti predstavlja organizovano kretanje transportnih sredstava po zajedničkoj mreži. Uprkos različitim tumačenjima i definicijama transporta i saobraćaja, generalno je transport realizacija potreba za premeštanjem putnika i robe, a saobraćaj je nužna posledica transporta ali takođe, i saobraćaj kao takav utiče na povećanu potrebu za transport.

Osobenost transporta se ogleda u suštinskoj razlici njegovih specifičnih karakteristika u odnosu na druge oblasti materijalne proizvodnje, jer nema „normalan“ proces realizacije: proizvodnja, prodaja, potrošnja, već se prvo prodaje, zatim najčešće istovremeno proizvodi i troši, i ne može se skladištiti.

Pod transportnim sistemom podrazumeva se integrisana celina interaktivnih elemenata, koji zajedno izvršavaju funkciju transportnog procesa (transportnih zadataka). Elemente transportnog sistema čine [1]:
• transportna sredstva,
• saobraćajnice,
• tehnički uređaji i oprema,
• objekti za smeštaj, prijem i otpremu putnika,
• oprema i objekti za održavanje transportnih sredstava,
• informacioni sistemi;

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.