studenti
Mesto za uspešne studente

Saobraćajni tok i kapacitet saobraćaja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

1. Pod pojmom protok vozila podrazumeva se broj vozila koji pređe posmatrani presek saobraćajnice u jedinici vremena u jednom smeru za jednosmerne saobraćajnice ili u oba smera za dvosmerne saobraćajnice. Zavisno od načina posmatranja u odnosu na prostor razlikujemo:
• protok vozila na preseku (odseka ili deonice) puta,
• protok vozila na odseku ili deonici puta.
Odsek je deo puta sa homogenim tehničko – eksploatacionim karakteristikama. Osnovni simbol za označavanje ptoroka je q (voz/h).

2. Pod pojmom saobraćajnog toka podrazumeva se broj vozila na jedinicu dužine saobraćajnice, po saobraćajnoj traci, po smerovima za jednosmerne saobraćajnice, odnosno u oba smera za dvosmerne saobraćajnice. Pojam gustine za odsek ili saobraćajnu deonicu, a vremenski za trenutno stanje. Osnovni simbol za gustinu je g (voz/km).

3. Zavisno od načina posmatranja protoka u odnosu na prostor i vreme, a s obzirom i na značenja pojmova protoka vozila i gustine toka, u teoriji saobraćajnog toka su uspostavljena dva pojma za definisanje brzine saobraćajnog toka kao odgovarajuće srednje vrednosti brzina svih vozila koja sačinjavaju posmatrani saobraćajni tok. Ti pojmovi su:
• srednja prostorna brzina toka i
• srednja vremenska brzina toka.

Na deonici dvotračnog puta za dvosmerni saobraćaj na 3 odseka (dato na skici) postoji kritičan odsek sa specifičnim uzdužnim nagibom. Ostali putni uslovi na deonici su:
– broj saobraćajnih traka: N=2
– širina saobraćajne trake Št=3.45 (m)
– udaljenost bočnih smetnji BS=1.05 (m)
– minimalni radijus horizontalne krivine Rmin=245 (m)
– preglednost za preticanje je ostvarena na 92% dužine
– stanje kolovoza SK=4
– teren ravničarski

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.