studenti
Mesto za uspešne studente

Ugovor o šediciji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Spoljnotrgovinska djelatnost je vrlo važan činilac za svako preduzeće koje proizvodi i izvozi vlastiti proizvod ili izvozi proizvode drugih proizvođača. Da bi se mogao ostvarivati uvoz potrebno je izvoziti.
Izvoz proizvoda nije značajan samo za proizvođača ili izvoznika, već i za privredu svake zemlje. U svakom izvoznom i uvoznom poslu ključna osoba koja obavlja koordinaciju prevoza robe od krajnjeg proizvođača do krajnjeg korisnika je špediter. On omogućava da se premoste razdaljine pravilnim izborom prevoznog sredstva, osiguranja i uopšte brigom za robu, dok ona ne dođe do svog krajnjeg cilja.
Ta nije jednostavno, ni bez rizika. Iz tih razloga za seminarski rad je izabrana tema Ugovor o špediciji gdje se nastojalo pokazati šta sve čini taj ugovor, koje obaveze i prava proizilaze za sve ugovorne strane.
Rad je podijeljen u nekoliko dijelova. U prvom analiziramo šta je to špedicija, koji su zadaci i obaveze preduzeća koja se bave špedicijom.
Špedicija je uslužna djelatnost. Pojavila se sa nastankom i razvojem trgovine i zajedno su se tokom vremena i razvijale. U literaturi je špedicija definisana kao „organizacija isporuke robe, odnosno otpreme i dopreme robe kupcu na najsigurniji i najefikasniji način.“
U XXI vijeku špediterski posao se intenzivno razvija.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.