studenti
Mesto za uspešne studente

SOCIOLOGIJA DETINJSTVA – HRESTOMATIJA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1. Pojam i razvoj koncepta

U najvećem delu dosadašnje istorije dete i detinjstvo bili su u zasenku roditelja i roditeljstva. Deca su bila u inferiornom društ-enom statusu a dominacija roditelja nad decom smatrana je očiglednom i po sebi razumljivom činjenicom. O takvom univer-zalno podčinjenom položaju dece u prošlosti svedoče, između ostalog, izrazi koji su upotrebljavani i koji su se do danas održali za oslovljavanje mladih osoba, a u kojima se jasno ističe njihova podčinjenost i inferiorizacija od strane starijih. (J. H. Plumb, 1974:339).

2. Dete i detinjstvo kao društveno konstruisana praksa

Detinjstvo je ranije posmatrano kao „prirodna“ stvar i uparvo stoga je ostajalo izvan naučne pažnje. Naprosto, detinjstvo je smatrano za posledicu univerzalnih bi¬oloških zakonitosti, pa otuda neizbežno, ali privremeno i prolazno stanje u ljudskom životu. Otuda i margina¬lizacija deteta i detinjstva, jer zapravo ono stoji na ivici izme-đu prirode i društva.

3. Porodica usredištena ka detetu

Od početka 20 veka dete dospeva u centar svih porodičnih zapleta. To se pre svega duguje Frojdovom otkriću ranog seksualnog razvoja dece i problema koji taj razvoj stvara za stabilizaciju odrasle ličnosti. Sa druge strane, sociološka teorija u svojim glavnim teorijskim razmišljanjima stavlja proces socijalizacije u središte druš¬tvene reprodukcije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.