studenti
Mesto za uspešne studente

Centralna kategorija teorije socijalne stratifikacije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Moć je jedna od najznačajnijih pojava u društvu. Ona pripada krugu potrošača društvenih procesa i graničnih elemenata društvenih tvorevina. Borba za moć, njena distribucija, formiranje centara moći i njihovo delovanje odlučujuće deluje na karakter društva, položaj pojedinaca i društvenih grupa.
Moć se može odrediti kao sposobnost nastojanja pojedinaca ili grupe da nametne određene interese i volju u odgovarajućim uslovima i različitim instrumentima. U ovom određenju vidimo da je moć aktivna društvena činjenica, (nastojanje/nametanje) da su joj osnovi interesi koje treba ostvariti, pa su potrebni instrumenti kada, gde i kako će se moć ispoljiti.
Promena moći izaziva promene u društvu, kao što i nastojanje da se menja određeni društveni poredak podrazumeva promenu moći (pomeranje centara moći i promenu nosilaca). Moć je usko povezana sa oblicima i karakterom vlasti.
Nije pogrešno reći da je moć mnogo trajnija i prisutnija pojava u društvu nego što su to saradnja, harmonija, nada, ljubav, vera ili neki drugi oblik njenog odsustva.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.