studenti
Mesto za uspešne studente

Epistemiologija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Najpre objasniti pojam epistemologija. Epistemologija (iz grčkog επιστήμη – episteme, „znanje“ + λόγος, „logos“) znanje o znanju ili teorija znanja je oblast filozofije koja istražuje mogućnosti, korene nastanka i krajnje domete ljudskog saznanja. Iako pokušaji razvoja odgovarajuće teorije saznanja potiču još iz Antike i Platonove filozofije, epistemologija je zvanično počela da dominira Zapadnom filozofskom mišlju tek od Dekarta i Loka, kao posledica rasprava između racionalista i empirista o važnosti koncepata »apriori« i »aposteriori« prilikom sticanja saznanja o nečemu. Savremeni postmoderni mislioci, uključujući mnoge feminističke filozofe, su postavili, ili predložili kontekstualizaciju saznanja kao deo intersubjektivnog procesa.

Istorija epistemologije

Epistemologija se oduvek vrtela oko pitanja koja se tiču prirode, obuhvatnosti, izvora i ispravnosti saznanja. Tokom istorije filozofije, pojedini filozofi su se koncentrisali na jedno ili dva od tih pitanja i isključivali ostala. Retko koji filozof je u svom delu obuhvatio svako od njih. Centralna pitanja epistemologije su:

• Šta je saznanje – koja je to korektna analiza ili definicija koncepta saznanje?
• Šta sve obuhvata naše saznanje – od kojih sve stvari potiče naše saznanje?
• Koji su to izvori saznanja – na koji način je stečeno određeno saznanje?
• Postoji li iskonsko saznanje?
Prvo pitanje je postalo predmet interesovanja filozofa od polovine dvadesetog veka, ali je takođe razmatrano do određene granice u antičko doba. Drugom pitanju je prvi pažnju posvetio Platon. Sa nekoliko prekida drugo pitanje je prisutno kroz istoriju filozofije sve do danas. Treće pitanje je takođe imalo istaknuto mesto u antičkoj filozofiji, ali je takođe činilo centralnu okosnicu epistemoloških diskusija u srednjevekovnom i ranom modernom periodu. Četvrto pitanje proizlazi iz skepticizma, i predstavlja temu koja je takođe predmet epistemoloških diskusija počev od antičke filozofije pa sve do danas, iako postoje periodi u kojima su preokupacije skeptika bile ignorisane.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.