studenti
Mesto za uspešne studente

Italijanska mafija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mafija (ital. maffia) je specifična delikventna struktura i sredina u okviru organizovanih obika kriminaliteta. Najviši je stepen kriminalne organizacije – kriminalno udruženje ,,porodičnog“ tipa, koje poseduje poziciju kriminalnog monopola, izbornu i ekonomsku moć, tj.legitimnu poziciju političke moći u socijalnom okruženju, državi i društvu. Mafija se najpre pojavila u Italiji i zbog toga se ova zemlja tradicionalno kroz veoma dugu istoriju suočava i bori sa organizovanim kriminalitetom. Mnogi stručnjaci smatraju da je jedna od glavnih karakteristika ove zemlje, a ujedno i njen najveći problem, upravo delovanje mafije. Dva osnovna interesa mafije su ostvarenje što većeg profita i osvajanje moći na određenoj teritoriji. Sredstva i načini za ostvarenje ovih ciljeva su raznovrsni, od finih, kuruptivnih metoda i uticaja na organe vlasti do primene čitavog spektra nasilja i zastrašivanja. Uticaj mafije na život italijanskog stanovništva posebno se primećuje na jugu zemlje koji je potpuno siromašniji u odnosu na sever i koji je zapravo i kolevka mafije. Za građane Kampanje, Sicilije i Kalabrije mafija je pitanje svakodnevnije budući da nema prosora na kojem se ne vidi njena prisutnost i negativne posledice.
U Italiji deluje nekoliko poznatih mafijaških organizacija, u to u raznim područjima. Najpoznatije kriminalne organizacije mafijaškog tipa, koje postoje u Italiji, su:
• Koza Nostra (Cosa Nostra) na Siciliji
• Kampra (Camorra) u Kampanji
• Ndranget (Ndrangheta) u Kalabriji
• Nuova sakra korona unita (Nuova Sacra Corona Unita) u Pulji
• Stida (Stidda)

NASTANAK ITALIJANSKE MAFIJE
Nastanak Italijanske mafije veže se uz borbu Sicilije protiv tiranije stranih vladara koji su se na Siciliji izmenjivali tokom čak osam vekova. Odnose se na jedan sloj unutar sicilijanskog društva koji je, uz korištenje nasilja te istovremeno pozivanje na obranu sicilijanske tradicije, mogao uticati na ostale Sicilijance te time podizati pobune i poticati neposlušnost prema strancima. Stoga neki autori nastanak samog termina mafija povezuju s akronimom slogana „Morte alla Francia Italia Anela!“ (Italija priželjkuje smrt Francuske!) koji se povezuje sa sicilijanskom pobunom protiv francuske vladavine.
Prema drugoj teoriji radi se o akronimu slogana „Mazzini Autorizza Furti, Incendi, Avvelamento!“ (Mazzini dozvoljava krađe, požare i trovanje!) koji je vezan uz tajnu sektu koja se borila za ujedinjenje Italije, a na čijem je čelu bio Giuseppe Mazzini.
Mafija je je u smislu prave organizacije nastala nakon ujedinjenja Italije 1861. godine, iskoristivši situaciju u kojoj nova italijanska vlast nije znala kako se postaviti prema otoku koji se do tada nalazio pod vlašću stranaca. Mafija je tada profitirala od državne zbunjenosti i neučinkovitosti te je, zahvaljujući svojem najvrednijem oružju, nasilju, preuzela na sebe jednu od osnovnih državnih funkcija, a to je garantovanje javnog reda. Da bi mogla obavljati tu funkciju, sporadična upotreba nasilja zamenjena je stalnom i organizovanom, a za dalji uspeh i širenje mafije zaslužna je činjenica da je ona postala instrument socijalnog napretka za pripadnike nižih klasa. Ogroman uticaj koji je osigurala na Siciliji bio je ključan jer joj je koristio kao važna karta u pregovorima s političkim vlastima koje su se tokom godina izmenjivale u Italiji, te joj je omogućio da odigra bitnu ulogu u svim prelomnim tačkama italijanske istorije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.