studenti
Mesto za uspešne studente

Kockanje kao oblik društvene devijacije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kako bi opisali i definisali KOCKANjE kao oblik društvene devijacije, neophodno je definisati i razumeti društvene devijacije uopšte, kao i njihov uticaj na društvo u celini, ali i socijalizaciju kao prihvatanje društvenih vrednosti i normi.
Socijalizacija predstavlja usvajanje znanja i svest o društvenim vrednostima i normama, kroz obrazovanje, vaspitanje i odnose sa okruženjem, pojedincima i i nstitucijama. Socijalizacija je proces, nužan za opstanak zajednice i civilizacije. To je proces u toku koga pojedinci usvajaju i razvijaju određene obrasce ponašanja i mišljenja, a što omogućava da aktivno učestvuju u društvenom životu. Socijalizovana ličnost odražava usklađen odnos između ličnih i društvenih interesa i u stanju je da obavlja niz uloga u društvu – partnera, roditelja, prijatelja, zaposlenog…
Usled neuspele socijalizacije može nastati otuđenost – psihička ili socijalna – koja može voditi devijantnom ponašanju. Psihološke posledice otuđenja jesu nedovoljna emocionalna zrelost, nepostojanje emocionalnih veza, a samim tim slede i društvene posledice – neprihvatanje normi, ponašanje suprotno njima. Društvo reaguje na takve pojave, a pojedinac onda okruženje smatra neprijateljskim i često reaguje agresijom. Otuđenje može nastati još u porodici, gde proces socijalizacije može biti već neuspešan.

Kao uzrok neuspele socijalizacije javlja se socijalna patologija ili društvene devijacije. S tim u vezi, socijalna patologija mogla bi se definisati kao nauka o bolestima društva i u tom smislu, relativno je mlada nauka, nastala sintezom znanja i dostignuća sociologije, medicine, psihologije i psihijatrije, pre svega.
Društvene devijacije su oblik društvenog delovanja, svesna i usmerena ljudska aktivnost, koja, međutim, proizvodi negativne posledice. Društvene devijacije predstavljaju pojave odstupanja od opšteprihvaćenih normi i razlikuju se od ljudskog ponašanja uslovljenog ili određenog postojanjem duševnih ili mentalnih bolesti.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.