studenti
Mesto za uspešne studente

Porodica kao primarni nosilac socijalizacije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVODNI DEO:
Radjanje. Novi pocetak. Prvi kontakt, onaj sa roditeljima. Stizemo u porodicu, nas dom, ne sluteci kako je svet na koji smo upravo krocili pun razlika, sukoba, mimoilazenja misljenja, raznih procesa, desavanja, uzajamnih odnosa I interakcija… Nas um je nedovoljno sirok da sve obuhvati po samom rodjenju, ali polako postajemo sve vise izlozeni kontaktima sa novim stvarima, novim ljudima i razvijamo svoju licnost. Sam taj proces upoznavanja sa drugim ljudima, ucenje zeljenih oblika ponasanja, sticanje navika, znanja, prihvatanje pravila I normi dovodi do naseg oformljenja, stvaranja kompletne licnosti, a zapocinje od najranijeg doba, u okviru porodice I naziva se socijalizacija.
Porodica je bila I ostaje pocetna tacka socijalizacije, ali kako se drustvo menja, menjaju se I odnosi u svim zivotnim sferama a samim tim I nacini I efekti socijalizacije.

POJAM PORODICE
Porodica je univerzalna ljudska zajednica koju cine odrasli reproduktivno sposobni partneri I njihovo potomstvo, ali I dalji srodnici koji zive zajedno sa njima. Porodica, pored reproduktivne, privredne, socijalne ima I znacajnu psiholosku, vaspitnu I socijalizacijsku funkciju. Ona je vazna primarna grupa I jedan od najzcajnijih agenasa socijalizacije.
Porodica je bio-socijalna zajednica i nezamenljiva sredina u kojoj se covek formira kao licnost, zivi I zadovoljava svoje najosnovnije potrebe. Ona ima veoma vaznu ulogu u razvoju individue ali I celokupnog drustva.
Porodica je specificna drustvena grupa koja se kroz istoriju menjala I razvijala, u kojoj se preplicu drustveno – ekonomski, bioloski I psihicki cinioci. Bioloski karakter je njeno osnovno obelezje I podrazumeva prozimanje bioloskih, psiholoskih I drustvenih elemenata : zadovoljavanje polnog nagona, emotivnih potreba, radjanje I podizanje dece…
,,Porodica je uvek slozeno odnosajno jedinstvo u kome se obavlja vise diferenciranih aktivnosti ciji su clanovi u razlicitim vrstama uzajamnosti sa van-porodicnim jedinicama.’’(A. Milic, 2007:197). U njoj se odvija stalni proces pregovaranja I dogovaranja izmedju clanova, usaglasavanja I sukobljavanja njihovih misljenja I interesa. I ne samo da oznacava emocionalnu zajednicu vec I odnos izmedju clanova unutar porodice I odnos porodice I drugih agenasa sa kojima je ona u interakciji.

 

 

 

 

POJAM SOCIJALIZACIJE
Socijalizacija je slozen I slojevit proces koji planski I sistematski sprovode porodica, skola I drustvena zajednica kako bi se sicojalno nezrela deca postepeno osposobila za zivot u socijalnoj zajednici. Njen osnovni cilj je da novi clanovi drustva putem ucenja I u interakciji sa roditeljima, nastavnicima I licnostima iz kulturnog I javnog zivota , nauce onaj tip ponasanja I medjuljudskih odnosa, koji su karakteristicni za datu kulturu, uz siroku mogucnost adaptacije na nove zivotne uslove. Prema savremenim shvatanjima, proces socijalizacije ukljucuje I proces individualizacije pod kojim se podrazumeva sposobnost pojedinca da prevazilazi postojecu socijalnu datost I da se menja u skladu sa sopstvenim potrebama. Najvazniji faktori socijalizacije su: porodica, skola I sira socijalna zajednica sa svojim formalnim I neformalnim institucijama.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.