Odlomak

Vrijeme u kojem živimo je obilježeno brzim razvojem tehnologije, kao i sve većom primjenom iste u svim sferama čovjekovog života, bilo da se radi o svakodnevom životu, industriji, obrazovanju itd.
Jednu od ključnih uloga u tom razvoju imaju računari, a kao sastavni dio računarskog sistema i sam softver.
Prošlo je više od 70 godina otkako je ENIAC pušten u pogon, te je pokrenut prvi računarski program i za to vrijeme je softver doživio ogromne promjene.
Hardver i softver su povezani, te poboljšanja jednog nužno povlače i potrebu za poboljšanjem drugog. Na početku razvoja računara, veća pažnja se poklanjala razvoju hardvera, zbog čega je njegova cijena bila izrazito visoka. Programi su kreirani isključivo za određeni tip hardvera i u većini slučajeva su bili memorisani na samom hardveru. Na taj način je specifičan hardver izvršavao specifične zadatke. Vremenom su naučnici uvidjeli prednosti primjene računara u različitim oblastima, što je rezultiralo početkom razvoja softvera različite namjene. Od tog je trenutka razvoj računara bio usmjeren na pravljenje univerzalnih računara koji podržavaju različit softver. Softver je postajao sve složeniji, dok je softverski inžinjering privlačio sve veći broj naučnika. Sve ovo je uzrokovalo pad cijena hardvera i ubrzan rast cijena softvera.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari