studenti
Mesto za uspešne studente

Aerobik

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Aerobik je vrsta treninga koja kombinira ritmičke aerobne vježbe s istezanjem i vježbama snage. Cilj aerobika je povećati snagu, elastičnost i kardiovaskularni kapacitet organizma. U načelu se izvodi grupno, uz glazbu i nazočnost instruktora aerobika.
Tečajevi aerobika, koji se najčešće održavaju u teretanama i fitnes centrima, podijeljeni su prema intenzitetu treninga, tako da se polaznici smještaju u različite grupe s obzirom na njihovu tjelesnu spremnost.
Aerobik je, kao način održavanja spremnosti ljudstva, prvo počelo koristiti Ratno zrakoplovstvo SAD-a, a početkom 1980-ih ga je popularizirala glumica Jane Fonda.
Danas postoji i natjecateljski vid aerobika, sportski aerobik, koji koristi zahtjevnu koreografiju, ritmičku i sportsku gimnastiku i gdje natjecatelji, slično umjetničkom klizanju, moraju izvesti određene elemente.

2. AEROBIK
Jos od davne 1968. godine, kada se prvi put pojavljuje aerobik kao riječ i pojam u istoimenoj knjizi dr Kennet-a H. Cooper-a, jasno je da se radi o vrsti vježbanja različitih programskih sadržaja sa veoma povoljnim utjecajem na rad kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Zahtjevi aerobnog vježbanja sastoje se u sljedećem:
o Aganžiranje velikih mišićnih grupa
o Trajanje najmanje 20 minuta
o Odgovarajući intenzitet vježbanja
(60-85 % maksimalne frekvence srca)
o Ciklični karakter kretanja
Osnovni pokazatelj Vašeg kondicijskog nivoa jeste srčana frekvenca – HR (heart rate).
Kroz redovan aerobni trening usavršit ćete rad organskih sistema i smanjiti vrijednost prosječnog pulsa u mirovanju.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.