Odlomak

1.UVOD

Ishrana ne može zamijeniti dobru kondicionu pripremu ili vještinu u sportu , ali može pomoći igraču da dostigne maksimum u skladu sa svojim sposobnostima. Ako imamo dva tima koja su jednaki što se tiče vještine, kondicije, dobra ishrana može načiniti razliku između pobjede i poraza.

U piramidi prehrane voda je najvažnija. Voda čini 60 do 70% ukupne tjelesne težine, s tim da je njena zastupljenost u pojedinim dijelovima tijela znatno veča. Ova činjenica pokazuje da će se poremečaj u snabdijevanju vodom negativno odraziti na sportske performanse.
Dehidracija je stanje organizma koje nastupa kada je u tijelu premalo vode, odnosno kada puno više tekućine gubimo nego što je unosimo. Dehidracija je ozbiljno stanje koje može biti i po život opasno i zbog toga ga treba pokušati prevenirati i, naravno, ukoliko je već nastalo, riješiti. U slučaju blage dehidracije dovoljno je piti više tekućine, a budući da se uz vodu najčešće gube i elektroliti, treba ih unositi u obliku specijalnih napitaka. Iz svega rečenog da se naslutiti značaj preveniranja dehidracije u sportu.

2. DOSADAŠNJA ISTRAŽIVANJA

o Hadžikadunić, M., Rađo, I., Pašalić, E. (2000). Upotreba fitness programa u sportu i rekreaciji.
o Kulier,I. (2001). Prehrana vrhunskih sportaša.

3. PREDMET I PROBLEM RADA

3.1 Predmet rada
Predmet rada je dehidracija sa ovim osobenostima i pojavama koje ostavlja na ljudski organizam i njegove performanse u treningu ili takmičenju, bez obzira radi li se o svim uticajima dehidracije na performanse sportiste u treningu i takmičenju.

3.2 Problem rada
Problem rada je steći uvid, upoznati, te analizirati uticaj dehidracije ljudskog organizma, sportiste, na njegove performanse bez obzira radi li se o treningu ili takmičenju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari